Havrileț, ANRE: Gazele din import ar putea acoperi la iarnă peste 50% din consumul din România

Havrileț, ANRE: Gazele din import ar putea acoperi la iarnă peste 50% din consumul din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2016

Prețul mai scăzut al gazelor din import, estimat la 67 lei/MWh pentru ultimul trimestru al acestui an, față de 86 lei/MWh pentru gazele înmagazinate după 1 iulie 2016, ar putea obliga furnizorii de gaze să importe masiv în această iarnă, ponderea importurilor putând depăși 50%, a declarat luni președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ANRE a propus recent guvernului înghețarea prețului gazelor naturale pentru populație la nivelul actual până în octombrie, deși calendarul actual convenit de executiv cu Comisia Europeană și FMI prevede o creștere a prețului cu 10% de la 1 iulie, sau modificarea calendarului de liberalizare în acord cu noile prețuri de pe piață, scrie News.ro.

Potrivit calendarului de liberalizare a prețului gazelor naturale, prețul gazelor din producția internă ar trebui să crească de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei lei/MWh, în timpă ce gazele din import ar putea costa 63 lei/MWh în perioada 1 iulie - 1 octombrie.

”În mod cert, prețul final al gazelor nu va crește cu 10% de la 1 iulie. Și nu cred că va fi nevoie de o creștere a prețului”, a spus Havrileț, în cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2016, organizat de către Consiliul Național Român al Comitetului Mondial al Energiei (CNR-CME).

România, care și-a redus puternic importurile de gaze rusești în ultimii ani, ar putea ajunge să acopere peste jumătate din consumul intern cu gaze din import în această iarnă.

Însă evoluția nu va fi generată de creșterea consumului, ci de diferența de preț.

FOTO Liderul PSD, Liviu Dragnea, a așteptat la coadă să intre la DNA pentru audieri CITEȘTE ȘI FOTO Liderul PSD, Liviu Dragnea, a așteptat la coadă să intre la DNA pentru audieri

Astfel, potrivit estimărilor ANRE, gazele înmagazinate în România după 1 iulie vor fi cu 42% mai scumpe decât cele importate din Rusia.

De altfel, importurile au ajuns să acopere o parte importantă din consum și în această perioadă, în care producția internă poate depăși fără probleme consumul.

”În ziua de 9 iunie, a existat un consum de 8 milioane metri cubi la nivel național, din care 1,2 milioane metri cubi din import”, a precizat Havrileț.

Producția internă de gaze a României este de circa 36 milioane metri cubi pe zi, iar capacitatea maximă de import este de aproape 39 milioane metri cubi. Consumul în perioada de iarnă poate depăși 60 milioane metri cubi pe zi.

Importurile de gaze naturale ale României vor crește în acest an cu 79,3% față de nivelul de anul trecut, până la 290.000 de tone echivalent petrol (TEP), pe fondul scăderii producției interne, arată prognoza echilibrului energetic publicată recent de Comisia Națională de Prognoză (CNP), instituție care se așteaptă și la creșterea altor importuri de resurse energetice, precum țițeiul sau electricitatea.

Astfel, Comisia Națională de Prognoză, instituție aflată în subordinea Ministerului Finanțelor și pe care guvernul își bazează proiecțiile bugetare și economice, se așteaptă la inversarea tendinței de până acum, de scădere puternică a importurilor de gaze naturale ca urmare a căderii cererii interne.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
gaze de import