Havrileț, ANRE: Gazele se vor scumpi în aprilie cu 5-6% pentru populație, ceea ce înseamnă câțiva lei în plus pe MWh

Havrileț, ANRE: Gazele se vor scumpi în aprilie cu 5-6% pentru populație, ceea ce înseamnă câțiva lei în plus pe MWh
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mar 2017

Prețul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici va crește cu 5-6% de la 1 aprilie, odată cu liberalizarea totală a pieței de gaze naturale, a declarat joi președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, la o dezbatere pe teme energetice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În previziunea noastră, având în vedere evoluția prețurilor internaționale care sunt la același nivel sau foarte apropiat de nivelul prețului din producția internă, considerăm o creștere de câțiva lei pe MWh, ceea ce ar însemna o creștere între 5 și 6% pe mia de metri cubi. ANRE a stabilit o metodologie astfel încât prețurile pentru achiziția gazelor pentru populație să se facă pentru un an de zile, pentru o perioadă de iarnă, respectiv octombrie - aprilie. Asta înseamnă că furnizorii care sunt atașați acestei pieței vor cumpăra gaze la prețul de acum pentru un an întreg", a afirmat Havrileț, la o dezbatere pe teme energetice organizată de Energy-Center.ro.

Potrivit șefului ANRE, consumatorul casnic este protejat împotriva unei creșteri neașteptate de preț pe piața liberă, scrie News.ro.

”De la 1 aprilie, conform Ordonanței de Urgență 64, care este în dezbatere în Parlament, considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieței de gaze naturale din România, cu referire exactă către piață casnică. Asta înseamnă că de la 1 aprilie nu mai există preț reglementat pentru producția de gaze naturale, rămânând reglementate doar celelalte elemente ale prețului final: tarifele de rețea, tarifele de furnizare și elemente care sunt considerate monopol natural”, a mai spus Havrileț.

În sectorul de gaze naturale, prețul la producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017.

Google lansează două programe de sprijinire a start-up-urilor din România CITEȘTE ȘI Google lansează două programe de sprijinire a start-up-urilor din România

Astfel, de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producătorilor prețuri de vânzare pentru gazele naturale. În schimb, ANRE va continua să verifice prețurile cu care furnizorii vând gazele către populație.

Havrileț estima anul trecut că după 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi gaze naturale la prețuri mai bune decât cei actuali.

Legislația actuală prevede ca termen-limită anul 2021 pentru liberalizarea completă a prețurilor pentru populație.

La gazele din producția internă, care au prețul stabilit la 60 lei/MWh, se adaugă tariful de înmagazinare, în valoare de 20 lei/MWh, ceea ce duce prețul final la circa 80 lei/MWh. Importurile se realizează la prețuri de 78 lei/MWh, foarte aproape de prețul gazelor înmagazinate.

În ceea ce privește piața reglementată, în care sunt incluși consumatorii casnici, prețul de 60 de lei/MWh fixat de guvern este sub cel al gazelor din import, de 78 de lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
pret gaze