Incertitudini pe piața de energie, după abrogarea unor articole din OUG 114, într-o perioada cu prețuri mari

Incertitudini pe piața de energie, după abrogarea unor articole din OUG 114, într-o perioada cu prețuri mari
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 aug 2019

Abrogarea în Comisia de industrii din Camera Deputaților a unor articole din OUG 114, care reintroduceau prețurile reglementate pe piața de energie electrică și gaze naturale, aduce din nou haos și incertitudine în sector, într-o perioadă în care prețurile sunt oricum în creștere, a declarat Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Este foarte bine că se revine la o situație de normalitate și ne bucură faptul că se dorește renunțarea la acele articole care reintroduc în piață prețurile reglementate. Însă este foarte deranjantă pentru participanții la piață această alba-neagră cu deciziile. Acest lucru duce la incertitudini în piață, la haos, la distorsiuni", a spus Lungu, potrivit Agerpres.

ULTIMA ORĂ Prețurile plafonate și taxa de 2% în energie și gaze - eliminate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prețurile plafonate și taxa de 2% în energie și gaze - eliminate

El a arătat că nicăieri în Uniunea Europeană nu a existat o situație în care să se revină la prețuri reglementate atât de brusc și fără o consultare cu specialiștii, cum s-a întâmplat când a fost aprobată OUG 114 în decembrie 2018.

Astfel, pe bursa de energie OPCOM, prețul spot pentru ziua de miercuri are o medie de 459 de lei pe MWh, față de 307 lei luni și 405 lei marți. Prețul maxim ajunge la 580 de lei pe MWh în orele de vârf, foarte aproape de maximul istoric din iarna 2017.

Comisia de Industrii a Camerei Deputaților a avizat abrogarea din celebra OUG nr. 114/2018 a articolelor prin care se plafonase prețul gazelor naturale de producție internă pentru populație și CET-uri la 68 lei/MWh, se reintroduseseră prețurile reglementate la energia electrică destinată consumatorilor casnici clienți ai furnizorilor de ultimă instanță și se majorase de la 0,2% la 2% taxa percepută de ANRE operatorilor din energie și gaze. 

Comisia condusă de Iulian Iancu de la PSD a avizat astfel cu amendamente proiectul de lege de aprobare a OUG 114. Acesta va merge în continuare la alte comisii, inclusiv la cele sesizate pe fond pentru întocmirea raportului. Ulterior, proiectul va fi votat de plenul Camerei.

Dacă modificările menționate vor fi aprobate și publicate în Monitorul Oficial, va exista o perioadă de 3 luni până când acestea vor intra efectiv în vigoare, interval în care ANRE va trebui să elaboreze metodologii de aplicare a noilor prevederi.

viewscnt
Afla mai multe despre
afeer
oug 114