INFOGRAFIC Extragerile de gaze din depozite au depășit producția internă și au bătut recordul din friguroasa iarnă 2016-2017. Importuri pentru acoperirea consumului curent

INFOGRAFIC Extragerile de gaze din depozite au depășit producția internă și au bătut recordul din friguroasa iarnă 2016-2017. Importuri pentru acoperirea consumului curent
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 9 ian 2024

UPDATE 12,37: Extragerile de gaze din depozite depășesc astăzi, pentru prima dată în această iarnă, volumele de gaze intrate în sistemul național din producția curentă, atingând un nivel record, de 27 milioane mc (aproape 290 GWh), peste precedentul record înregistrat în friguroasa iarnă 2016-2017, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Capacitatea tehnică maximă de extracție este de 30 milioane mc pe zi.

Anterior, Profit.ro a anunțat că extragerile de gaze din depozite vor depăși astăzi, pentru prima dată în această iarnă, volumele de gaze intrate în sistemul național din producția curentă, apropiindu-se de nivelul record din iarna 2016-2017 și confirmând tendința de la începutul perioadei mai reci care a debutat în această săptămână.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Astfel, furnizorii de gaze din România vor extrage din depozitele de înmagazinare 25,5 milioane mc (aproximativ 272 GWh), în timp ce producția internă se situează la 24,1 milioane mc.

FOTO - MOL aduce un nou CEO în România. Vânzări record de carburanți pe piața locală - INFOGRAFIC CITEȘTE ȘI FOTO - MOL aduce un nou CEO în România. Vânzări record de carburanți pe piața locală - INFOGRAFIC

Un nivel zilnic mai ridicat al extragerilor au fost înregistrat în friguroasa iarnă 2016-2017. Astfel, în perioada 7-12 ianuarie 2017, părăseau zilnic depozitele peste 270 GWh, în două dintre respectivele zile fiind înregistrat și un nivel de 281 GWh, conform analizei Profit.ro.

Pentru a acoperi consumul, nivelul record al extragerilor nu este suficient, România fiind nevoită să mai importe astăzi alte 3,8 milioane mc, exporturile fiind nule.

Încă de luni trendul părea evident, producția internă situându-se la 24,1 milioane mc, în timp ce extragerile s-au situat la 23,6 milioane mc. Majorarea consumului ca urmare a răcirii vremii a făcut ca, în pofida creșterii substanțiale a extragerilor din depozite (duble față de cele de săptămâna trecută), România să mai aibă nevoie de aproximativ 3 milioane mc de gaze din import pentru a-și acoperi consumul.

Data la care PPC își va anunța planul pentru România după ce a preluat Enel. Primul anunț lansat prin Profit.ro: Angajații nu vor fi afectați CITEȘTE ȘI Data la care PPC își va anunța planul pentru România după ce a preluat Enel. Primul anunț lansat prin Profit.ro: Angajații nu vor fi afectați

Luni, România a importat 4,8 milioane mc via Bulgaria și a exportat 2 milioane mc în Ungaria.

Cum temperaturi scăzute se anunță cel puțin până la finalul acestei săptămâni, capacitatea de extragere a gazelor din depozitele de înmagazinare va fi pusă sub presiune, tehnologic, cantități ridicate putând fi extrase doar pentru câteva zile consecutiv.

Alternativa este majorarea importurilor, via Bulgaria, fie de gaz rusesc, fie de gaz azer sau LNG din Grecia.

viewscnt
Afla mai multe despre
extrageri
depozite
înmagazinare
gaze
producție
importuri