INFOGRAFICE Atenție - Facturile la gaze din locuințe se pot dubla. Consumatorii nu ar trebui să ezite să-și schimbe furnizorul. Avertismentul ministrului Energiei, transmis la Ora de Profit.ro

INFOGRAFICE Atenție - Facturile la gaze din locuințe se pot dubla. Consumatorii nu ar trebui să ezite să-și schimbe furnizorul. Avertismentul ministrului Energiei, transmis la Ora de Profit.ro
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 9 aug 2021

Consumatorii casnici de gaze care au semnat contracte concurențiale în urma liberalizării pieței din urmă cu un an ar trebui să analizeze cu mare atenție ofertele făcute de diferiții furnizori, ca urmare a scumpirilor gazului-marfă înregistrate pe bursa de specialitate, Bursa Română de Mărfuri (BRM). Cotațiile gazului pentru semestrul al doilea al acestui an s-au majorat de 3 ori comparativ cu cele pentru aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cu alte cuvinte, este inevitabilă o majorare considerabilă a facturii, care s-ar putea chiar dubla în lunile de iarnă ca urmare a majorării costului de achiziție al gazului-marfă al furnizorilor. În factura finală, pe lângă prețul gazului marfă, consumatorii mai achită costul transportului, tariful de distribuție, abonamentul (dacă este cazul) și TVA.

Românii care nu încheie contracte pe piața concurențială și rămân abonați ai serviciului universal vor plăti facturi mult mai mari la iarnă, avertizează ministrul Energiei, Virgil Popescu. Mesajul a fost transmis în emisiunea ”Ora de Profit.ro”, moderată de Adriana Nedelea și difuzată duminică la Prima TV, putând fi văzut AICI.

VIDEO Ora de Profit.ro - Ministrul Energiei: Nu tăiem nimănui curentul și gazele, dimpotrivă, vrem să-i ajutăm pe cei fără disponibilități. Am ajuns însă la situații absurde - “De ce să plătesc la timp?” CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro - Ministrul Energiei: Nu tăiem nimănui curentul și gazele, dimpotrivă, vrem să-i ajutăm pe cei fără disponibilități. Am ajuns însă la situații absurde - “De ce să plătesc la timp?”

Pentru a putea evita o astfel de majorare, consumatorii casnici ar trebui să analizeze ofertele din comparatorul de prețuri al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și să nu ezite să-și schimbe din nou furnizorul.

În prezent, cele mai ieftine oferte din comparatorul ANRE au un preț al gazului marfă dublu față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, 120-130 lei/MWh, față de 65 lei/MWh.

Paradoxal, la prima vedere, acestea sunt oferte care s-ar putea demonstra extrem de favorabile.

Motivul: dacă anul trecut furnizorii puteau achiziționa în vederea revânzării către consumatorii finali un MWh cu livrare în luna iulie, respectiv august cu 39,78, respectiv 36,88 lei, în prezent prețul plătit de aceștia este de 4, respectiv 4,4 ori mai mare: 160,4, respectiv 163,4 lei.

FOTO Euro Sun: Mina de aur de la Rovina, a doua cea mai mare din Europa, va crea peste 1.500 de locuri de muncă CITEȘTE ȘI FOTO Euro Sun: Mina de aur de la Rovina, a doua cea mai mare din Europa, va crea peste 1.500 de locuri de muncă

În ceea ce privește prețurile de achiziție pentru semestrul al doilea sau trimestrul al IV, ele sunt în prezent de 3 ori mai ridicate decât cele de anul trecut, de aproximativ 180 lei/MWh. Prețurile achitate de furnizori pentru gazul livrat în semestrul al doilea al anului trecut au fost de aproximativ 62-63 lei/MWh.

“Tranzacțiile realizate pe BRM cu vânzare în semestrul II 2021, arată că această tendință a creșterii prețului va continua și în Q4 2021, probabil atingându-se apogeul în Q1 2022 când prețul este posibil să depășească valoarea de 200 lei/MWh”, indică o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Acesta este motivul pentru care AEI susține că “toți consumatorii casnici care au trecut anul trecut în piața concurențială urmează să achite pentru următorul an prețuri mai mari cu 75 – 105%”.

De exemplu, dacă un consumator care locuiește într-o casă a achitat în cea mai friguroasă lună a iernii trecute o factură de 778 lei, urmează să achite în iarna 2021/2022 o factură de 1.592 lei, explică AEI.

Borusan Mannesmann pregătește o fabrică în România, investiție de 8 milioane dolari. Grupul turc, interesat să furnizeze țeavă de oțel pentru BRUA CITEȘTE ȘI Borusan Mannesmann pregătește o fabrică în România, investiție de 8 milioane dolari. Grupul turc, interesat să furnizeze țeavă de oțel pentru BRUA

În plus, consumatorii casnici care au semnat, majoritatea, contracte pe un an și care urmează să expire în lunile iulie – septembrie 2021, ar trebui să fie foarte atenți și în relație cu actualul furnizor.

Motivul: contractele dețin clauze de prelungire a contractului existent la prețul comunicat de furnizor printr-o simplă notificare, fără a ma fi necesară semnarea unui nou contract.

“Astfel, consumatorul se va găsi în situația de a achita aceste prețuri în următorul an, în lipsa alegerii unui alt furnizor”, avertizează Asociația.

ULTIMA ORĂ Complexul Energetic Oltenia închide 2 centrale pe cărbune și concediază peste 700 de angajați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Complexul Energetic Oltenia închide 2 centrale pe cărbune și concediază peste 700 de angajați

Consumatorii trebuie să solicite de la furnizorul actual oferta de preț pentru noul an contractual, să-l compare cu ofertele de preț din comparatorul ANRE și în situația în care identifică oferte mai bune să aleagă un alt furnizor.

viewscnt
Afla mai multe despre
facturi
gaze
liberalizare
cotații
brm