Institutul de Cercetare de la Măgurele a început primele experimente, fiind folosit un braț al celui mai puternic laser din lume

Institutul de Cercetare de la Măgurele a început primele experimente, fiind folosit un braț al celui mai puternic laser din lume
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2020

Institutul de Cercetare de la Măgurele a început, joi, primele experimente, fiind folosit un braț al celui mai puternic laser din lume. Cercetătorii au studiat interacțiunea pulsurilor laser de mare putere cu materia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Ministerului Educației, Institutul de Cercetare Măgurele, Centrul Internațional de Cercetare Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) a demarat experimentele pentru studiul interacțiunii pulsurilor laser de mare putere cu materia. La eveniment a participat și Dragoș Mihael Ciuparu, Secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, scrie News.ro.

Hidroelectrica oferă un discount de 10% pe 3 luni la energia electrică furnizată clienților casnici CITEȘTE ȘI Hidroelectrica oferă un discount de 10% pe 3 luni la energia electrică furnizată clienților casnici

”Primul experiment desfășurat este rezultatul planificărilor și cercetărilor realizate de către echipa Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics  (ELI-NP) în ultimii patru ani împreună cu echipa profesorului Gérard Mourou (laureat al premiului Nobel pentru fizică în anul 2018) de la École Polytechnique - International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology (IZEST) din Franța”, se arată în comunicat.

Obiectivul experimentului îl reprezintă, potrivit sursei citate, ”studierea efectelor optice neliniare în materiale solide cu scopul de a scurta durata pulsurilor laser pentru cercetări de fizică nucleară și aplicații conexe. În acest sens, a fost folosit un braț al celui mai puternic sistem laser din lume. Experimentul a demonstrat performanța atinsă de echipa de operare a ELI-NP și a furnizorului sistemului laser de mare putere, Thales, de a livra pulsuri laser la cerere pentru utilizatorii centrului de cercetare de la Măgurele”.

Reprezentând cea mai avansată infrastructură în domeniul laserelor de mare putere și a fasciculelor gamma, cu parametri unici, ELI-NP este un proiect implementat de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei/INCDFIN - HH, institut aflat în coordonarea Ministerului Educației și Cercetării.

viewscnt
Afla mai multe despre
institutul de cercetare de la măgurele
laser