Institutul de Cercetare de la Măgurele a început primele experimente, fiind folosit un braț al celui mai puternic laser din lume

Institutul de Cercetare de la Măgurele a început primele experimente, fiind folosit un braț al celui mai puternic laser din lume
scris 20 mar 2020

Institutul de Cercetare de la Măgurele a început, joi, primele experimente, fiind folosit un braț al celui mai puternic laser din lume. Cercetătorii au studiat interacțiunea pulsurilor laser de mare putere cu materia.

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Ministerului Educației, Institutul de Cercetare Măgurele, Centrul Internațional de Cercetare Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) a demarat experimentele pentru studiul interacțiunii pulsurilor laser de mare putere cu materia. La eveniment a participat și Dragoș Mihael Ciuparu, Secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, scrie News.ro.

Hidroelectrica oferă un discount de 10% pe 3 luni la energia electrică furnizată clienților casnici CITEȘTE ȘI Hidroelectrica oferă un discount de 10% pe 3 luni la energia electrică furnizată clienților casnici

”Primul experiment desfășurat este rezultatul planificărilor și cercetărilor realizate de către echipa Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics  (ELI-NP) în ultimii patru ani împreună cu echipa profesorului Gérard Mourou (laureat al premiului Nobel pentru fizică în anul 2018) de la École Polytechnique - International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology (IZEST) din Franța”, se arată în comunicat.

Obiectivul experimentului îl reprezintă, potrivit sursei citate, ”studierea efectelor optice neliniare în materiale solide cu scopul de a scurta durata pulsurilor laser pentru cercetări de fizică nucleară și aplicații conexe. În acest sens, a fost folosit un braț al celui mai puternic sistem laser din lume. Experimentul a demonstrat performanța atinsă de echipa de operare a ELI-NP și a furnizorului sistemului laser de mare putere, Thales, de a livra pulsuri laser la cerere pentru utilizatorii centrului de cercetare de la Măgurele”.

Reprezentând cea mai avansată infrastructură în domeniul laserelor de mare putere și a fasciculelor gamma, cu parametri unici, ELI-NP este un proiect implementat de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei/INCDFIN - HH, institut aflat în coordonarea Ministerului Educației și Cercetării.

viewscnt
Afla mai multe despre
institutul de cercetare de la măgurele
laser