Complexul Energetic Hunedoara și Societatea de Închideri Mine Valea Jiului ar putea primi ajutoare de 138 milioane lei

Complexul Energetic Hunedoara și Societatea de Închideri Mine Valea Jiului ar putea primi ajutoare de 138 milioane lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2020

Complexul Energetic Hunedoara, producător de energie aflat în insolvență, și Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului ar putea primi în acest an ajutoare de stat în sumă totală de 138,17 milioane lei pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive, potrivit unor proiecte de Hotărâre a Guvernului publicate în dezbatere de acționarul majoritar, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și consultate de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din suma totală, 109,17 milioane lei sunt destinate Complexului Energetic Hunedoara, iar 29 milioane lei pentru Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, ajutoarele de stat urmând a fi suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri aprobat pe anul 2020.

ROPEPCA: Petroliștii români se străduiesc să reducă la minimum orice întrerupere a activității generată de coronavirus. Statul să nu monopolizeze materialele de protecție și igienă CITEȘTE ȘI ROPEPCA: Petroliștii români se străduiesc să reducă la minimum orice întrerupere a activității generată de coronavirus. Statul să nu monopolizeze materialele de protecție și igienă

În ceea ce privește Complexul Energetic Hunedoara, compania urmează să închidă două unități miniere, și anume EM Lonea și EM Lupeni, proces ce înregistrează întârzieri.

”EM Lonea și EM Lupeni sunt printre cele mai vechi exploatări miniere din bazinul carbonifer al Văii Jiului  având o structură de lucrări miniere extinsă pe mai multe niveluri de exploatare (orizonturi) cu mai multe incinte care și-au pierdut utilitatea odată cu creșterea adâncimii de exploatare a cărbunelui. Ca urmare a acestui fapt s-a constat în ultima perioadă agravarea fenomenelor de subsidență (deformări ale suprafeței datorate exploatării cărbunelui efectuate în subteran) care au determinat modificări ale Planurilor de încetare a activității atât pentru EM Lonea cât și pentru EM Lupeni”, arată nota de fundamentare a proiectului consultat de News.ro.

Această situație a dus la decalarea termenelor de închidere a unităților miniere după finalizarea activității de producție stabilită pentru data de 31 decembrie 2018.

”Având în vedere că închiderea celor două unități trebuie să se facă în condiții de siguranță cu conservarea straturilor de cărbune și evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în condițiile în care nu s-ar respecta procedura de închidere a minelor în conformitate cu prevederile Legii Minelor nr. 85/2003 s-a constat că este necesară prelungirea termenelor de închidere subterană astfel: EM Lonea până la finele anului 2020; EM Lupeni până în luna iulie 2021”, se mai arată în document.

Ajutorul de stat  pentru anul 2020 este o măsură de sprijin ce face parte dintr-un plan mai amplu de măsuri, care include acordarea de ajutoare de stat și care vizează închiderea minelor necompetitive din cadrul societății Complexul Energetic Hunedoara. Aceste măsuri de sprijin se acordă până în anul 2024 și au fost notificate și autorizate de Comisia Europeană, se menționează în proiectul de act normativ.

”Astfel, pentru acoperirea costurilor excepționale se acordă ajutor de stat în sumă de 109,17 milioane lei, în următoarea structură: costuri cu plățile compensatorii acordate angajaților care își pierd locul de muncă – 10,78 milioane lei; costuri cu reconversia profesională - 1,52 milioane lei; costuri de închidere subterană - 63,39 milioane lei; costuri legate de reabilitarea fostelor exploatări miniere - 33,46 milioane lei”, se arată în proiect.

În cazul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, se vor închide trei unități miniere.

Ajutorul de stat în sumă de 29 milioane lei se va împărți astfel: costuri cu plățile compensatorii acordate angajaților care își pierd locul de muncă –2,23 milioane lei; costuri cu reconversia profesională – 500.000 lei; costuri  pentru acoperirea consumului de energie electrică și contravaloarea cărbunelui pentru salariați – 882.000 lei; costuri cu reabilitarea fostelor amplasamente miniere – 20,12 milioane lei; costuri cu recultivarea suprafeței – 5,26 milioane lei.

Ajutorul de stat  pentru anul 2020,  care face obiectul prezentului  proiect de act normativ, este o măsură de sprijin ce face parte dintr-un plan mai amplu de măsuri, care include acordarea de ajutoare de stat și care vizează închiderea minelor necompetitive din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului. Aceste măsuri de sprijin se acordă până în anul 2021 și au fost notificate și autorizate de Comisia Europeană, arată documentul.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
carbune