Întâlnirea OPEC+ plănuită pentru luni, amânată din cauza tensiunilor dintre Rusia și Arabia Saudită

Întâlnirea OPEC+ plănuită pentru luni, amânată din cauza tensiunilor dintre Rusia și Arabia Saudită
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 apr 2020

Membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și Rusia au amânat o întâlnire plănuită anterior pentru luni, la care ar fi urmat să fie discutate reduceri ale producției, în contextul escaladării tensiunilor între Moscova și Riad, potrivit surselor Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sâmbătă, Arabia Saudită a criticat aspru Rusia, acuzând-o că încearcă să arunce asupra Riadului vina pentru scăderea cotațiilor petrolului și că transmite informații neadevărate.

Gură de oxigen pe o piață în prăbușire: fosta RATB cumpără energie pe un an de peste 50 milioane lei. Bătălia pentru contractele cu clienți mari încă activi se anunță aspră CITEȘTE ȘI Gură de oxigen pe o piață în prăbușire: fosta RATB cumpără energie pe un an de peste 50 milioane lei. Bătălia pentru contractele cu clienți mari încă activi se anunță aspră

"Rusia a fost cea care a refuzat acordul (de reducere a producție, la întâlnirea din martie n.red), în timp ce Regatul Arabiei Saudite și alte 22 de țări au încercat să o convingă în acest sens", a afirmat ministrul de Externe, prințul Faisal bin Farhan, adăugând că afirmațiile Rusiei, potrivit cărora Arabia Saudită vrea să se "descotorosească" de producătorii americani de petrol de șist sunt false.

OPEC și aliații (OPEC+) plăniau o întâlnire online pentru luni, reuniunea fiind deschisă și altor producători, inclusiv Statelor Unite.

Totuși, SUA nu au semnalat că ar fi dispuse să se alăture unor măsuri de reechilibrare a pieței. Dimpotrivă, președintele SUA Donald Trump, care anticipează un acord în cadrul OPEC, a declarat că Statele Unite nu s-au oferit să participe. Separat, Trump se va întâlni vineri seara că reprezentanții companiilor petroliere americane.

Lista participanților este crucială, în contextul în care Arabia Saudită, cel mai mare exportator din OPEC, a subliniat că va reduce producția zilnică doar dacă și alți producători vor lua măsuri similare.

Joi, președintele american Donald Trump a luat prin surprindere piețele printr-un mesaj pe Twitter în care afirma că anticipează o tăiere a producției cu 10 milioane de barili pe zi din partea Rusiei și Arabiei Saudite.

Coronavirus: Piața muncii din SUA, prima scădere după o perioadă record de 113 luni de creștere CITEȘTE ȘI Coronavirus: Piața muncii din SUA, prima scădere după o perioadă record de 113 luni de creștere

Susținute de afirmațiile lui Trump, cotațiile au înregistrat reveniri parțiale, după ce au atins recent minimul ultimilor 17-18 ani, însă există obstacole majore în calea unui acord. Spre exemplu, Rusia a infirmat joi că ar fi ajuns la o înțelegere cu Arabia Saudită. 

Chiar și în situația în care un acord ar fi semnat, o reducere zilnică de 10 milioane de barili ar avea un impact limitat, în condițiile în care traderii estimează, potrivit Bloomberg, că cererea ar putea scădea cu 35 de milioane de barili pe zi pe fondul pandemiei de Covid-19.

Cotațiile au scăzut la finele lunii martie la minimele ultimilor 18 ani, pe fondul cererii reduse din cauza pandemiei de coronavirus, precum și în contextul unui război al prețurilor între Arabia Saudită și Rusia, declanșat la începutul lunii. Producția de țiței a Arabiei Saudite a crescut miercuri până la un nivel record de peste 12 miliarde barili pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
opec+
petrol
pret petrol
rusia