OPEC+ va dezbate luni reducerea producției. Cotațiile petrolului continuă avansul după saltul spectaculos de joi

OPEC+ va dezbate luni reducerea producției. Cotațiile petrolului continuă avansul după saltul spectaculos de joi
scris 3 apr 2020

Membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC ) și aliații vor organiza luni o întâlnire online pentru a discuta noi măsuri de susținere a prețurilor țițeiului, reuniunea fiind deschisă și altor producători, inclusiv Statelor Unite, potrivit surselor Bloomberg. 

Nu este deocamdată clar cine va participa, iar SUA nu au semnalat că ar fi dispuse să se alăture unor măsuri de reechilibrare a pieței. Dimpotrivă, președintele SUA Donald Trump, care anticipează un acord în cadrul OPEC, a declarat că Statele Unite nu s-au oferit să participe. Separat, Trump se va întâlni vineri seara că reprezentanții companiilor petroliere americane.

Un acționar al Oil Terminal Constanța solicită schimbarea formei de administrare a societății CITEȘTE ȘI Un acționar al Oil Terminal Constanța solicită schimbarea formei de administrare a societății

Lista participanților este crucială, în contextul în care Arabia Saudită, cel mai mare exportator din OPEC, a subliniat că va reduce producția zilnică doar dacă și alți producători vor lua măsuri similare.

Joi, președintele american Donald Trump a luat prin surprindere piețele printr-un mesaj pe Twitter în care afirma că anticipează o tăiere a producției cu 10 milioane de barili pe zi din partea Rusiei și Arabiei Saudite,

Susținute de afirmațiile lui Trump, cotațiile au înregistrat reveniri parțiale, după ce au atins recent minimul ultimilor 17-18 ani, însă există obstacole majore în calea unui acord. Spre exemplu, Rusia a infirmat joi că ar fi ajuns la o înțelegere cu Arabia Saudită. 

Chiar și în situația în care un acord ar fi semnat, o reducere zilnică de 10 milioane de barili ar avea un impact limitat, în condițiile în care traderii estimează, potrivit Bloomberg, că cererea ar putea scădea cu 35 de milioane de barili pe zi pe fondul pandemiei de Covid-19.

Cotațiile petrolului au urcat cu circa 25% joi, în urma comentariilor președintelui SUA, Donald Trump, cu privire la un acord iminent între Arabia Saudită și Rusia pentru reducerea producției.

Astăzi, petrolul Brent urcă cu aproape 6%, iar West Texas Intermediate, cu peste 2%

Cotațiile au scăzut anterior la minimele ultimilor 18 ani, pe fondul cererii reduse din cauza pandemiei de coronavirus, precum și în contextul unui război al prețurilor între Arabia Saudită și Rusia, declanșat la începutul lunii. Producția de țiței a Arabiei Saudite a crescut miercuri până la un nivel record de peste 12 miliarde barili pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol cotatii
preturi petrol
trump
opec+
productie petrol
brent
wti