Irakul va plăti importurile de gaze iraniene cu petrol

Irakul va plăti importurile de gaze iraniene cu petrol
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2023

Irakul își va plăti importurile de gaze iraniene furnizând petrol Teheranului, o modalitate de a ocoli mecanismul laborios urmat în prezent și negociat inițial cu Washingtonul pentru a nu contraveni sancțiunilor americane, a anunțat premierul Mohammed Shia al-Sudani, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Din cauza sancțiunilor americane împotriva Iranului, Bagdadul nu poate plăti direct Teheranul pentru gazul său. Banii sunt depuși într-un cont bancar irakian, care permite Iranului doar să achiziționeze produse specifice din sectoarele alimentare și farmaceutice, scrie Agerpres.

GRAFICE Explozia cererii de gaze din Republica Moldova și Ucraina prin România a condus la o majorare a prețului cu 10% pe BRM CITEȘTE ȘI GRAFICE Explozia cererii de gaze din Republica Moldova și Ucraina prin România a condus la o majorare a prețului cu 10% pe BRM

Procesul este întotdeauna foarte anevoios și întârzierile se înlănțuie. Pentru a obliga Bagdadul să-și plătească restanțele, Teheranul își suspendă regulat livrările de gaze, care sunt esențiale pentru centralele electrice irakiene, deoarece acestea acoperă o treime din nevoile țării.

În ultimele zece zile, Iranul și-a redus la jumătate aprovizionarea cu gaze a Irakului, din cauza facturilor neplătite de peste 11 miliarde de euro, depuse în acest cont bancar, dar pe care Teheranul nu îl poate folosi, a recunoscut marți seară premierul irakian într-un discurs televizat.

"Întrucât partea americană nu a dat autorizațiile necesare pentru transferul de fonduri (...), furnizarea de gaz iranian a fost oprită", a deplâns al-Sudani.

"Nu am putut obține autorizația de a transfera toate aceste facturi neplătite, astfel încât vecinul nostru iranian să poată continua să ne furnizeze" gaz, a adăugat el, referindu-se la "complexitatea" "mecanismului de transfer", "severitatea sancțiunilor" și "procedurile complicate ale Trezoreriei americane", dar recunoscând o plată recentă de 1,8 miliarde de euro.

Washingtonul nu a reacționat deocamdată la declarația irakiană.

ULTIMA ORĂ Plafonarea prețurilor la energie și gaze - atacată la Curtea Constituțională. Un furnizor de top vrea ca statul să îi plătească despăgubiri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Plafonarea prețurilor la energie și gaze - atacată la Curtea Constituțională. Un furnizor de top vrea ca statul să îi plătească despăgubiri

Un "acord" a fost, însă, negociat cu o delegație iraniană venită la Bagdad: "schimbul în natură, adică vom da petrol brut sau păcură grea în schimbul gazului iranian", a anunțat premierul.

"În acest fel, putem garanta continuitatea alimentării cu gaz", a rezumat el.

În ultimele zile, tăierile de gaze iraniene au agravat întreruperile zilnice de curent, într-un moment în care temperaturile la Bagdad și în sudul țării se apropie de 50 de grade, provocând o puternică nemulțumire a populației, într-o țară cu infrastructura în declin și minată de corupție.

viewscnt
Afla mai multe despre
irak
iran
petrol
gaze