Iranul crește livrările de petrol înaintea reuniunii marilor exportatori pe tema înghețării producției globale

Iranul crește livrările de petrol înaintea reuniunii marilor exportatori pe tema înghețării producției globale
scris 14 apr 2016

Exporturile de petrol din Iran au crescut cu peste 600.000 barili/zi în primele parte a lunii aprilie, la peste 2 milioane barili/zi, ceea ce ar putea mări presiunile ca marii producători ai lumii să ajungă duminică la un acord pentru înghețarea producției și stabilizarea prețurilor, scrie Bloomberg.

Petroliere încărcate cu aproximativ 28,8 milioane barili de petrol au părăsit porturile iraniene în primele 14 zile din aprilie, echivalentul a peste 2,05 milioane barili/zi, potrivit calculelor Bloomberg, bazate pe informațiile site-urilor care monitorizează activitatea petrolierelor. În martie, Iranul a exportat circa 1,45 milioane barili/zi.

Marii producători de petrol la nivel global, în frunte cu Rusia și Arabia Saudită, se vor reuni pe 17 aprilie la Doha pentru a negocia o eventuală plafonare a producției zilnice la nivelul lunii ianuarie. Iranul a refuzat până acum să participe la discuții, având în vedere că exporturile țării au scăzut puternic în ultimii ani, din cauza sancțiunilor occidentale.

CITEȘTE ȘI Al doilea om din grupul Lukoil confirmă la București descoperirea de gaze a rușilor din Marea Neagră

La începutul lunii trecute, ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, a declarat că Iranul se va alătura inițiativei numai după ce producția proprie va atinge 4 milioane barili/zi.

Apropierea reuniunii de duminică de la Doha a crescut volatilitatea petrolului pe piețele internaționale. Cotațiile aurului negru s-au apreciat cu peste 7% în primele două ședinte din această săptămâna, pentru ca miercuri să piardă 1,2% din avans.

Astăzi în jurul orei 19:00, petrolul Brent se tranzacționa la 44,47 dolari/baril, în creștere cu 0,7% raportat la închiderea de ieri. În prima parte a zilei cotațiile au coborât până aproape de pragul de 43 dolari/baril, după ce Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a apreciat că un acord în vederea înghețării producției globale va avea un efect limitat asupra piețelor.

"Dacă se va ajunge la un acord pentru înghețarea producției și nu pentru reducerea acesteia, impactul asupra stocurilor de petrol va fi limitat", apreciază IEA într-un raport dat publicității joi.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
exporturi
petrol
preturi
doha
productie
plafonare