Iranul pune condiții pentru relansarea acordului nuclear din 2015, inclusiv garanții din partea Congresului SUA

Iranul pune condiții pentru relansarea acordului nuclear din 2015, inclusiv garanții din partea Congresului SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2022

Parlamentarii iranieni au stabilit condițiile pentru relansarea unui pact nuclear din 2015, inclusiv garanții legale aprobate de Congresul SUA că Washingtonul nu va renunța la el, a informat presa de stat iraniană, citată de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Iranul și Statele Unite s-au angajat în discuții indirecte la Viena, în ultimul an, pentru a relua acordul nuclear din 2015 dintre Teheran și puterile mondiale, între care se aflau atunci și Statele Unite, scrie News.ro.

Banca Mondială a revizuit în scădere estimarea privind creșterea economiei României în 2022, cu 2,4 puncte procentuale, la 1,9%. Riscurile legate de războiul din Ucraina și evoluția variantelor de Covid-19 sunt ridicate CITEȘTE ȘI Banca Mondială a revizuit în scădere estimarea privind creșterea economiei României în 2022, cu 2,4 puncte procentuale, la 1,9%. Riscurile legate de războiul din Ucraina și evoluția variantelor de Covid-19 sunt ridicate

Președintele Donald Trump a retras SUA din acord în 2018, iar Iranul a încălcat ulterior prevederile acestuia, prin intensificarea programului său nuclear.

Negocierile s-au blocat acum, deoarece Teheranul și Washingtonul se învinovățesc reciproc că nu au luat deciziile politice necesare pentru a rezolva problemele rămase.

Impunerea unor astfel de condiții într-un moment crucial ar putea pune în pericol un acord final prin restrângerea spațiului de manevră al negociatorilor în cadrul discuțiilor.

”Statele Unite ar trebui să ofere garanții legale, aprobate de... Congresul său, că nu vor ieși din nou din pact”, a citat agenția de presă semi-oficială Tasnim o declarație semnată de 250 de parlamentari dintr-un total de 290.

Declarația mai spune că, în temeiul unui pact reluat, Statele Unite nu ar trebui ”să poată folosi pretexte pentru a declanșa mecanismul snapback”, în temeiul căruia sancțiunile împotriva Iranului ar fi reintroduse imediat, potrivit Tasnim.

Parlamentarii au mai spus că ”sancțiunile ridicate în temeiul noului acord nu ar trebui să fie reimpuse și Iranul nu ar trebui să fie lovit de noi sancțiuni”.

Ministrul iranian de Externe Hossein Amirabdollahian a declarat duminică că președintele american Joe Biden ar trebui să emită ordine executive pentru ridicarea unor sancțiuni împotriva Iranului, pentru a-și arăta bunăvoința față de relansarea pactului nuclear.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
acord nuclear