Iranul vrea să semneze acorduri de 25 miliarde dolari cu petroliști străini în cel mult doi ani

Iranul vrea să semneze acorduri de 25 miliarde dolari cu petroliști străini în cel mult doi ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 aug 2016

Guvernul iranian estimează că va semna acorduri petroliere cu companii străine în valoare totală de 25 miliarde de dolari într-un orizont de cel mult doi ani, în baza unui nou tip de contract, aprobat săptămâna trecută, potrivit directorului companiei de stat National Iranian Oil.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

National Iranian Oil va scoate la licitație contracte cu o durată de șase până la un an fiecare pentru dezvoltarea mai multor perimetre gazifere și petrolifere, pentru care a identificat deja 34 de companii străine eligibile, a spus șeful companiei, Ali Kardor, citat de Bloomberg.

Autoritățile iraniene au aprobat săptămâna trecută un nou model pentru contractele din domeniul petrolier, în încercarea de a atrage cât mai multe investiții străine pentru dezvoltarea celui mai important sector al economiei, afectat în ultimii ani de sancțiunile impuse de statele din Vest. În baza contractului, companiile străine trebuie să formeze parteneriate cu firme locale, care sunt selectate de guvern.

Iranul a semnat contracte cu Lukoil, Eni, Repsol, Total și Hellenic Petroleum privind exportul de petrol CITEȘTE ȘI Iranul a semnat contracte cu Lukoil, Eni, Repsol, Total și Hellenic Petroleum privind exportul de petrol

Mai multe companii europene, printre care Eni și Total, s-au arătat interesate de dezvoltarea perimetrelor iraniene, iar autoritățile estimează că sectorul petrolier va atrage investiții străine de până la 50 miliarde de dolari pe an.

După ridicarea sancțiunilor externe, la mijlocul lunii ianuarie, Iranul a majorat constant producția de petrol pentru a recupera cota de piață pierdută. Potrivit agenției iraniene Fars, care citează un discurs în parlament al ministrului Petrolului, Bijan Zanganeh, producția țării se ridică în prezent la 3,85 milioane de barili/zi, nivel care nu a mai fost atins din decembrie 2008.

Totodată, volumele actuale sunt aproape de pragul de 4 milioane de barili/zi pe care Iranul vrea să îl atingă înainte de a se alătura discuțiilor dintre marii exportatori ai lumii privind o eventuală plafonare a producției.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
acorduri
perimetre petrolifere
petrol
investitii