Italia îngheață împrumutul de 500 milioane de euro pentru proiectul rus Arctic LNG 2

Italia îngheață împrumutul de 500 milioane de euro pentru proiectul rus Arctic LNG 2
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2022

Invadarea Ucrainei de către Rusia a determinat Italia să suspende partea sa de finanțare pentru proiectul Arctic LNG 2, în valoare de 21 miliarde de dolari, condus de producătorul rus privat de gaze Novatek, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Occidentul a luat măsuri fără precedent de izolare a sistemului financiar și a economiei ruse. Până acum, sectorul energetic a fost scutit, dar sancțiunile care afectează industria rămân în vigoare. Potențialul pentru sancțiuni suplimentare a determinat Italia să regândească împrumutul pentru fabrica unde se vor procesa gazele, evaluat la 500 milioane de euro (561 milioane de dolari), susțin sursele.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Banca italiană de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) și subsidiara rusă a celui mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo, au convenit recent să ajute la finanțarea proiectului Novatek. Împrumutul era garantat de societatea italiană de asigurare de credite SACE, care a asigurat deja investiții și proiecte legate de Rusia în valoare de aproape cinci miliarde de euro, scrie Agerpres.

Sursele spun că împrumutul nu a fost acordat, iar CDP și Intesa analizează situația, alăturându-se astfel valului de companii care și-au redus semnificativ legăturile cu Rusia. Discuțiile privind soarta împrumutului sunt în derulare între Intesa, CDP, SACE și Trezorerie. Acordul rămâne în vigoare deocamdată, adaugă sursele.

Toate părțile interesate au refuzat să comenteze informația.

Înainte de conflicul din Ucraina, se estima că Arctic LNG 2 va fi lansat în 2023, urmând să ajungă la capacitate deplină de aproape 20 milioane tone gaze naturale lichefiate (LNG) pe an în 2026.

În noiembrie, Novatek a anunțat acorduri de împrumut cu bănci rusești și străine, în valoare de 9,5 miliarde de euro, asigurând finanțarea externă necesară pentru proiect.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Acționarii Arctic LNG 2 sunt Novatek (60%), TotalEnergies (10%), CNPC din China (10%), CNOOC (10%) și Japan Arctic LNG (10%), un consorțiu alcătuit din Mitsui & Co, Ltd. și JOGMEC.

Un grup de europarlamentari a cerut în luna mai liderilor Germaniei, Franței și Italiei să nu sprijine proiectul, din cauza temerilor legate de mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
arctic lng 2