KPMG a pierdut administrarea insolvenței ELCEN. Avertisment reluat: principalul producător de căldură al Capitalei riscă să nu mai poată funcționa

KPMG a pierdut administrarea insolvenței ELCEN. Avertisment reluat: principalul producător de căldură al Capitalei riscă să nu mai poată funcționa
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 dec 2017

Fiscul și-a impus punctul de vedere în ședința adunării creditorilor Electrocentrale București (ELCEN), desfășurată chiar la sediul Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, și a obținut înlocuirea KPMG Restructuring cu Sierra Quadrant  în postura de administrator judiciar al producătorului de energie termică, în pofida opoziției celorlalți creditori ai companiei, care au arătat că ANAF se află în conflict de interese în această speță și ar trebui să se abțină de la vot.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Un document relevă că KPMG Restructuring a avertizat din nou că, dacă nu sunt inițiate deîndată investiții în retehnologizarea ELCEN, principalul producător de energie termică al Capitalei riscă să nu mai poată funcționa.

KPMG a pierdut administrarea insolvenței ELCEN. Avertisment reluat: principalul producător de căldură al Capitalei riscă să nu mai poată funcționa

Consola de jocuri Nintendo Switch a fost vândută în peste 10 milioane de exemplare CITEȘTE ȘI Consola de jocuri Nintendo Switch a fost vândută în peste 10 milioane de exemplare

Este vorba despre documentul prezentat recent în exclusivitate de Profit.ro, datat 22 noiembrie și adresat administratorului special al ELCEN, Claudiu Crețu-Sârbu (fost director general adjunct la RADET), acționarilor companiei, Ministerul Energiei și Romgaz, precum și comitetului creditorilor.

Potrivit acestuia, intenția comună a Ministerului Energiei și a Primăriei Municipiului București de a salva "la pachet", prin fuziune, cele două structuri în prezent insolvente care asigură încălzirea în sistem centralizat a bucureștenilor, ELCEN și RADET, riscă să eșueze. Asta pentru că planul de reorganizare a ELCEN, care trebuie să includă și sursele de finanțare pentru reorganizare, trebuie elaborat și depus cu multe luni înainte de eventuala fuziune prin absorbție dintre RADET și ELCEN, care ar permite accesarea de fonduri UE pentru restructurarea integrată a sistemului de termoficare din Capitală. Iar ELCEN nu dispune de banii necesari investițiilor necesare pentru a putea să continue să funcționeze.

ELCEN a estimat că are nevoie de investiții totale în valoare de 515 milioane euro în perioada 2017-2030 pentru a putea să continue să funcționeze, investiții care trebuie inițiate cât mai curând. Iar fără investiții, capacitățile de producție ale ELCEN, care, din punct de vedere al legislației de mediu, vor putea fi autorizate să funcționeze după anul 2023, vor putea produce maxim 370 Gcal/h, mult sub necesarul de energie termică prevăzut a fi asigurat de companie, de circa 1.800 Gcal/h.

"În cazul în care investițiile detaliate în programul de investiții al Electrocentrale București SA 2017-2030 nu sunt demarate în perioada planificată, înțelegem că societatea riscă să piardă aproximativ 30% din capacitatea de producție până în 2020 și 50% din capacitatea de producție până în 2030", a avertizat KPMG Restructuring.

Restricții de trafic în Capitală pentru funeraliile Regelui Mihai I CITEȘTE ȘI Restricții de trafic în Capitală pentru funeraliile Regelui Mihai I

La ședința adunării creditorilor ELCEN din 7 decembrie, desfășurată la sediul Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, Fiscul a impus prin vot înlocuirea KPMG Restructuring cu Sierra Quadrant  în postura de administrator judiciar. ANAF este cel mai mare creditor al ELCEN, cu creanțe totale de 1,05 miliarde lei împotriva companiei, suma reprezentând aproape jumătate (peste 46%) din totalul datoriilor înscrise în tabelul de creanțe al producătorului de energie termică, ce se ridică la 2,26 miliarde lei.

Asta după ce, în august, după cum a relatat Profit.ro, Sierra Quadrant a fost declarată câștigătoare a procedurii de selecție organizate de ANAF în acest scop, potrivit legislației în vigoare. Actualul administrator judiciar al ELCEN, KPMG Restructuring, s-a înscris de asemenea la procedura de selecție a ANAF, dar oferta sa a fost descalificată încă din prima etapă pe motiv că încalcă normele Fiscului și Codul Civil cu privire la onorariul ofertat, prețul propus fiind considerat "neserios". KPMG a contestat rezultatul licitației, iar în septembrie a dat în judecată ANAF la Curtea de Apel București, solicitând suspendarea executării rezultatului acesteia. Procesul este în curs de judecată.

"KPMG Restructuring SPRL a efectuat o analiză a onorariului agreat de ANAF pentru practicianul în insolvență selectat (Sierra Quadrant – n.r.), comparativ cu oferta propusă de KPMG, raportat la condițiile prețului (...), iar conform calculelor acestuia a rezultat că onorariul total propus de practicianul în insolventa selectat este mai mare față de onorariul propus de KPMG Restructuring SPRL cu cel puțin 42 milioane lei (în cazul în care ne raportăm la o întindere a procedurii de maxim 4 ani și la o recuperare de 100% a creanțelor creditorilor înregistrați la masa credală)", se menționează în procesul verbal al ședinței adunării creditorilor din 7 decembrie.

FOTO Instagram lansează funcția de urmărire a tag-urilor CITEȘTE ȘI FOTO Instagram lansează funcția de urmărire a tag-urilor

Sierra Quadrant, care mai are în portofoliu combinatele chimice Ga-Pro-Co Chemicals și Amurco ale omului de afaceri Ioan Niculae, compania Servicii Energetice Moldova sau clubul de fotbal Rapid București, a propus un onorariu lunar de circa 30.000 de lei cu tot cu TVA și un onorariu de succes de 2,75% din sumele distribuite creditorilor.

Ceilalți creditori principali ai ELCEN, respectiv Transgaz, Distrigaz Sud Rețele și Alpha Bank, își exprimaseră deja poziția că ANAF se află în conflict de interese în această speță. La ședința din 7 decembrie, Distrigaz și-a reiterat această poziție.

"Totodată, în cadrul ședinței s-a discutat solicitarea Distrigaz Sud Rețele SRL, adresată DGAMC și DGRFP, de a se abține de la vot, în considerarea prevederilor art. 51, alin. (5) din Legea insolvenței, față de faptul că DGAMC a fost instituția care a organizat selecția practicienilor în insolvență pentru procedura de insolvență a Electrocentrale București SA, conform ordinului intern nr. 2442/2016. Răspunsul creditorilor bugetari a fost în sensul că aceștia nu se vor abține de la exprimarea unui vot, cu privire la ordinea de zi", se consemnează în procesul verbal.

Prevederea legală menționată stipulează că "Dacă un membru al comitetului creditorilor se află, din cauza interesului propriu, în conflict de interese cu interesul concursual al creditorilor participantți la procedură, acesta se va abtține de la vot, sub sancțiunea anulării deciziei comitetului creditorilor, dacă fără votul său nu s-ar fi întrunit majoritatea cerută. În astfel de cazuri, anularea deciziei nu exclude răspunderea creditorului demonstrat a se fi aflat în conflict de interese, pentru prejudiciile create averii debitorului printr-o asemenea faptă".

KPMG Restructuring a precizat că va contesta în justiție ședința adunării creditorilor din 7 decembrie.

Înainte de venirea pe bursă, Elvila a semnat cu Raiffeisen o linie de credit de până la 2,5 milioane euro, obligându-se să nu-și schimbe semnificativ acționariatul CITEȘTE ȘI Înainte de venirea pe bursă, Elvila a semnat cu Raiffeisen o linie de credit de până la 2,5 milioane euro, obligându-se să nu-și schimbe semnificativ acționariatul

Pe 30 iunie, primarul general Gabriela Firea declara că municipalitatea Capitalei va cumpăra ELCEN la valoarea nominală a acțiunilor companiei, de 10 lei/titlu, înscrisă în actul constitutiv al acesteia, adică cu un preț total de 715,83 milioane lei. Declarații similare fuseseră făcute anterior și de reprezentanți ai Guvernului, precizându-se că, ulterior, se are în vedere fuziunea dintre cele două entități, care va avea ca rezultat, printre altele, ștergerea imensei datorii istorice a RADET către ELCEN.

OUG nr. 61/2017 prevede însă că Ministerul Energiei va înainta un preț de ofertă potențialului cumpărător, iar acesta va fi stabilit în baza unui raport de evaluare, efectuat de către un evaluator independent. "Vânzarea pachetului de acțiuni se va realiza la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare și valoarea nominală a pachetului de acțiuni rezultată prin aplicarea valorii nominale a acțiunii la numărul de acțiuni vândute", stipulează actul normativ.

Ultima evaluare a ELCEN a fost efectuată în 2013. Trebuie precizat că, atunci, nu a fost evaluată compania cu tot cu business-ul său, ci doar bunurile acesteia, respectiv terenurile, construcțiile, instalațiile, echipamentele, mijloacele de transport, mobilierul și birotica.

Valoarea totală rezultată a fost de circa 2,98 miliarde lei. Aceasta nu este echivalentă cu valoarea companiei ca atare la acea dată, pentru că nu au fost luate în calcul situația financiară și operațională a acesteia, fluxurile de numerar, creanțele și datoriile. În plus, între timp, ELCEN a intrat în insolvență. Mai mult, doar terenurile au fost evaluate prin raportare la piață, care și ea s-a schimbat de atunci, iar restul activelor au fost evaluate la prețul de cost/înlocuire, minus uzura. 

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
pmb
cgmb
ministerul energiei
caldura
apa calda
energie termica
agent termic
anaf
kpmg
sierra quadrant