Legea energiei a fost modificată pentru a permite contractele directe în avans între producătorii de gaze și dezvoltatorii de combinate de îngrășăminte chimice

Legea energiei a fost modificată pentru a permite contractele directe în avans între producătorii de gaze și dezvoltatorii de combinate de îngrășăminte chimice
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 nov 2020

Printre modificările la Legea energiei votate astăzi de plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, se numără și reglementarea unui nou tip de contract pe această piață, respectiv contractul de rezervare de capacitate de producere a îngrășămintelor chimice și produselor petrochimice. Acesta va fi încheiat de către producătorii de gaze cu dezvoltatorii de capacități viitoare de producție petrochimice, ce urmează a fi construite, facilitatea finanțării investițiilor în acestea fiind principalul scop al schimbării legislative. Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz și-a anunțat mai demult intenția de a investi într-o fabrică de metanol.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, contractul de rezervare de capacitate a îngrășămintelor chimice și produselor petrochimice este definit drept "contract prin care o capacitate de producere a energiei electrice a unei centrale electrice, ce utilizează combustibil și care este construită și operată de către un operator economic în condițiile legii, este rezervată de către un producător/operator economic, inclusiv de gaze naturale, în vederea transformării unei cantități de combustibil, din producția proprie, în îngrășăminte chimice, produse petrochimice, ce urmează a fi valorificată/valorificate în piață de către producătorul/operatorul economic de îngrășăminte chimice, produse petrochimice, cu plata unui tarif de rezervare de capacitate de producere a îngrășămintelor chimice, produselor petrochimice către operatorul economic care construiește și operează capacitatea de producere a îngrășămintelor chimice, produselor petrochimice".

Ministerul Economiei va fi cel care va emite autorizații pentru înființare de noi capacități de producere a îngrășămintelor chimice, produselor petrochimice, în baza unor proceduri aprobate prin ordin al ministrului de resort.

Coface Top 500 CEE: România este prezentă cu mai puține companii decât anul trecut. O singură companie locală a intrat anul acesta în Top pentru prima dată CITEȘTE ȘI Coface Top 500 CEE: România este prezentă cu mai puține companii decât anul trecut. O singură companie locală a intrat anul acesta în Top pentru prima dată

"Contractele de rezervare de capacitate de producere a îngrășămintelor chimice, produselor petrochimice se încheie în cadrul pieței concurențiale, bilateral, la tarife negociate de rezervare de capacitate, cu respectarea regulilor de concurență. Selecția investitorului în capacitățile de producție de îngrășăminte chimice, produse petrochimice se realizează în baza unui set de criterii aprobat prin ordin al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și care ține seama de randamentul, eficiența, reducerea emisiilor de dioxid de carbon și noxe ale acelei capacități de producție", prevede noua formă a Legii energiei.

Foarte important, în Lege este reglementat expres, ca noutate, dreptul producătorilor de gaze naturale de a utiliza gazele din producția proprie în vederea obținerii de îngrășăminte chimice și produse petrochimice, în baza contractelor de rezervare de capacitate de producere a acestora.

Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz și-a anunțat mai demult intenția de a investi într-o fabrică de metanol. După cum a relatat Profit.ro, aceasta ar putea fi dotată cu o instalație care să capteze dioxidul de carbon (CO2) generat, pentru ca acesta să poată fi reutilizat în procesul de producție, reducându-se astfel nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră al unității, în concordanță cu obiectivul Green Deal al Uniunii Europene și creându-se astfel posibilitatea de a se accesa fonduri UE nerambursabile din această direcție.

 ANAF intră în control la Federația Română de Fotbal CITEȘTE ȘI ANAF intră în control la Federația Română de Fotbal

Strategia de dezvoltare 2020-2025 a Romgaz, aprobată în vară de acționari, prevede o investiție de 1,17 miliarde lei în construirea unei fabrici proprii de producere a metanolului. În mai, directorul general al Romgaz declara la Profit TV că proiectul fabricii ar urma să fie finanțat din resursele proprii ale companiei.

Romgaz deține deja un studiu de oportunitate privind intrarea pe piața românească a îngrășămintelor chimice, în care este analizată posibilitatea abordării acestei piețe prin punerea pe picioare a unui combinat chimic nou care să producă, printre altele, metanol. În urmă cu 2 ani, Romgaz lua în calcul inclusiv ideea de a prelua unul dintre combinatele de profil din grupul Interagro al lui Ioan Niculae. Romgaz este unul dintre cei mai mari creditori ai Interagro.

Acum, Romgaz vrea să angajeze consultanți care să elaboreze o notă conceptuală și o temă de proiectare pentru construcția unei astfel de fabrici, pe baza cărora se vor întocmi ulterior studiul de prefezabilitate și cel de fezabilitate pentru proiect.

"Analiza investiției într-o fabrică de metanol va cuprinde aspecte calitative (capacitate, instalație de fabricare, tehnologie, amplasament, utilități necesare, posibilități de stocare și transport, aspecte de mediu și necesar avize, legislație aplicabilă) și aspecte cantitative (consumuri specifice de materie primă și energie, surse de materie primă interne, costuri, venituri, indicatori financiari RIR, VAN, EBITDA, analize de senzitivitate) și costul de oportunitate pentru Romgaz vis-a-vis de modul de valorificare a gazelor naturale din producție proprie (inclusiv din perspectiva valorificării directe pe piață a gazelor din producția Romgaz față de valorificarea acestora la prețul pieței pentru producerea metanolului și valorificarea pe piață a acestuia), posibile modalități de finanțare ale investiției, inclusiv finanțare europeană nerambursabilă", se precizează în documentația de atribuire a contractului de consultanță scos la licitație de către Romgaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
combinate ingrasaminte chimice consum gaze
pret gaze ingrasaminte chimice
romgaz fabrica metanol