Ministerul Energiei vrea schimbarea normelor subvenționării cogenerării, pentru salvarea încălzirii centralizate din 2 municipii. Cine controlează producătorii de acolo

Ministerul Energiei vrea schimbarea normelor subvenționării cogenerării, pentru salvarea încălzirii centralizate din 2 municipii. Cine controlează producătorii de acolo

Centrala în cogenerare din Făgăraș. Sursă foto: Facebook

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 dec 2023

Ministerul Energiei a propus, la solicitarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), modificarea hotărârii de guvern privind stabilirea criteriilor și a condițiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Schema de sprijin constă în acordarea unui bonus de cogenerare pentru energia electrică produsă de centralele de acest tip care asigură agentul termic pentru sistemele centralizate de încălzire, bonus suportat de consumatorii de curent prin contribuția de cogenerare ce apare pe facturile acestora. Pentru CET-urile beneficiare, acest ajutor de stat este vital pentru supraviețuire.

CONFIRMARE Alexandru Petrescu, instalat la conducerea ASF. LISTA numirilor. Mesajul noului președinte, pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Alexandru Petrescu, instalat la conducerea ASF. LISTA numirilor. Mesajul noului președinte, pentru Profit.ro

Legislația românească în vigoare, convenită cu Comisia Europeană, stipulează în prezent că producătorii de profil pot solicita la ANRE prelungirea perioadei de aplicare a schemei de sprijin până cel târziu în 2033, cu condiția să nu beneficieze în total de ea mai mult de 21 de ani.

Aceleași norme prevăd însă ca termen limită de depunere a acestor solicitări de prelungire data de 10 decembrie 2023, iar producătorii de energie termică din municipiile Făgăraș și Ploiești nu au reușit să se încadreze în acest deadline, conform unui document guvernamental. Ca atare, la solicitarea ANRE, ministerul a propus modificarea HG-ului, prin prelungirea termenului până la 31 decembrie 2023. Decizia trebuie luată de Guvern.

DOCUMENT Facilitatea introdusă în legea Ciolacu-Ciucă, prezentată ca \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Facilitatea introdusă în legea Ciolacu-Ciucă, prezentată ca "anti-evaziune" și trecută prin tot Parlamentul în mai puțin de 24 ore, poate scăpa cam toți evazioniștii găsiți de ANAF

La Făgăraș, CET-ul municipal, repornit recent, este deținut și operat de o firmă controlată de o entitate ce face parte din același grup cu Premier Energy, compania de distribuție și furnizare a gazelor naturale, precum și de producție de energie electrică deținută indirect în România de fondul de investiții Emma Capital, al omului de afaceri ceh Jiri Smejc.

CET Brazi, care alimentează Ploieștiul, este operat de o societate a municipalității, aflată sub controlul Consiliului Local.

viewscnt
Afla mai multe despre
bonus cogenerare
subvenții încălzire centralizată
premier energy
cet făgăraș
cet brazi