Ministrul Economiei promite ieșirea din insolvență a ELCEN cu bani pe care Primăria Capitalei îi are de încasat de la bugetul de stat

Ministrul Economiei promite ieșirea din insolvență a ELCEN cu bani pe care Primăria Capitalei îi are de încasat de la bugetul de stat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 nov 2020

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din București, companie controlată de minister, va ieși din insolvență prin tăierea penalităților acumulate la datoriile sale bugetare neplătite, în condițiile OUG nr. 69/2020, astfel că va putea accesa finanțări, inclusiv din fonduri UE, pentru investițiile necesare în retehnologizarea termocentralelor sale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Ieri am avut discuții cu administratorul special de la ELCEN și vreau să vă zic că ELCEN-ul va ieși din insolvență. Am găsit soluția. Se fac în momentul de față împreună cu ANAF, pe Ordonanța 69, compensările în așa fel încât penalitățile la bugetul de stat să fie tăiate și ELCEN-ul, în foarte scurt timp, va ieși din insolvență. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că ELCEN poate să acceseze fonduri și poate să înceapă acele retehnologizări. Printr-o compensare largă, cu Ministerul de Finanțe și ANAF, se va folosi Ordonanța 69, de stingere a debitelor și de tăiere a penalităților. Iar ELCEN-ul va deveni o companie viabilă, scoasă din insolvență, care va putea să meargă mai departe", a spus Popescu, într-o conferință de presă.

În urmă cu o săptămână, ministrul sugerase că este posibilă o nouă modificare a planului de reorganizare a ELCEN, care să includă participarea creditorilor companiei aflate în insolvență la investițiile necesare în modernizarea centralelor ELCEN.

Lege promulgată: Poliția locală poate ridica mașini parcate pe domeniul public. Cum scapi cu mașina neridicată CITEȘTE ȘI Lege promulgată: Poliția locală poate ridica mașini parcate pe domeniul public. Cum scapi cu mașina neridicată

Fiscul este cel mai mare creditor al ELCEN, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București din cadrul ANAF deținând cumulat creanțe totale de 1,05 miliarde lei asupra companiei, care reprezintă peste 58% din totalul masei credale, de circa 1,8 miliarde lei.

OUG nr. 69/2020 stipulează că dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, se anulează, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiții, cea mai importantă fiind stingerea datoriilor principale prin orice modalitate prevăzută de Codul de procedură fiscală. Acestea sunt plata, compensarea, executarea silită, scutirea, anularea, prescripția, darea în plată și "alte modalități prevăzute expres de lege", potrivit actului normativ citat.

Planul de reorganizare a ELCEN prevede că ANAF va restitui companiei o sumă totală de aproape 500 milioane lei, reprezentând TVA de rambursat în urma falimentului RADET, aferent facturilor neachitate de fostul operator al sistemului centralizat de termoficare din București.

Elvețienii decid dacă multinaționalele trebuie să facă mai mult pentru a asigura respectarea drepturilor omului CITEȘTE ȘI Elvețienii decid dacă multinaționalele trebuie să facă mai mult pentru a asigura respectarea drepturilor omului

Ministrul Economiei a explicat că ELCEN își va recupera prin compensare o parte din banii pe care i-i datorează sistemul de termoficare din București, din cauza neplății de către Primăria Capitalei a subvenției menite să acopere diferența dintre costurile operatorului sistemului și prețul redus facturat populației.

"În ordonanța de rectificare a bugetului de stat este un articol prin care sunt alocați 800 milioane lei disponibili pentru swap. Swap înseamnă că se pot face compensări pe datorii pe care o companie le are către bugetul de stat cu alte creanțe pe care aceasta le are de încasat și pe care datornicul acestor creanțe, în cazul de față Primăria Capitalei, le are la rândul său de încasat de la bugetul de stat", a arătat Popescu.

Ordonanța de rectificare a bugetului de stat prevede alocarea sumei de 839,33 milioane lei, defalcată din TVA, pe județe și municipiului București, pentru stingerea obligațiilor fiscale restante ale entităților care prestează serviciul public de producere, transport și distribuție a energiei termice în sistem centralizat și a furnizorilor lor de bunuri, servicii și lucrări

Premierul Ludovic Orban i-a spus noului primar general al Capitalei Nicușor Dan, cu ocazia depunerii de către acesta a jurământului la preluarea mandatului, că acum are încredere să transfere bani de la bugetul de stat către municipalitate pentru ca aceasta să aibă cu ce să plătească subvențiile destinate termoficării centralizate din București. Fostul primar PSD Gabriela Firea a solicitat în mai multe rânduri același lucru de la actualul Executiv PNL, însă fără succes. "Le-am spus că acum am încredere să transfer banii în contul Primăriei pentru încălzire, nu să caut soluții să se ducă banii la ELCEN", i-a transmis premierul și liderul PNL noului primar, într-o discuție colocvială surprinsă de Recorder la care au mai participat Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii alianței USR-PLUS, care, alături de liberali, a sprijinit candidatura independentului Nicușor Dan la Primăria Capitalei.

IMM-urile, la limita supraviețuirii. Peste jumătate susțin că ar mai avea fonduri disponibile numai pentru 1-2 luni CITEȘTE ȘI IMM-urile, la limita supraviețuirii. Peste jumătate susțin că ar mai avea fonduri disponibile numai pentru 1-2 luni

Săptămâna trecută, ministrul Popescu a declarat că ELCEN s-a înscris cu trei proiecte pentru finanțare din fonduri europene.

"ELCEN a depus pe Fondul de Modernizare trei proiecte, astfel încât să își modernizeze centralele, și vorbim iar de bani foarte mulți. Voi da mandat Romgazului să participe împreună cu alți creditori la modernizarea ELCEN. Va fi acționar la ELCEN și va participa ca să punem ELCEN-ul pe roate. În funcție de datorii, acolo vorbim de adunarea creditorilor, fiind o procedură de reorganizare, se aprobă un plan de reorganizare. Vom da mandat să aprobăm acel plan de reorganizare, care va presupune că și cei de la Engie, care au creanțe acolo... De ce nu, și SAPE poate să se alăture acolo, astfel încât să putem dezvolta investiția de la ELCEN", a spus ministrul Popescu în cadrul unei conferințe de presă, întrebat fiind despre perspectiva ca Romgaz să preia CET-urile ELCEN.

Fondul de Modernizare reprezintă un program UE de sprijinire a investițiilor în reducerea emisiilor de carbon ale producătorilor de energie, prin bani nerambursabili proveniți din vânzarea de către statele care participă la program a certificatelor CO2 care li se alocă gratuit. Creditorii ELCEN au aprobat recent demararea de către companie a unei proceduri de solicitare de servicii de consultanță privind atragerea de fonduri nerambursabile necesare finanțării proiectelor de investiții.

Potrivit propriilor sale estimări, ELCEN are nevoie de investiții totale în valoare de circa 515 milioane euro până în 2030 pentru a putea să continue să funcționeze în condițiile actualei legislații europene privind mediul.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen ieșire din insolvență
elcen investiții retehnologizare termocentrale
elcen ștergere penalități datorii bugetare
anaf creditor elcen
ordonanța 69 ștergere penalități