Proprietarii OMV vor noi schimbări la vârful companiei pentru a-l putea controla pe directorul general

Proprietarii OMV vor noi schimbări la vârful companiei pentru a-l putea controla pe directorul general
scris 25 nov 2020

Cei doi acționari cheie de la grupul austriac OMV AG vor noi modificări în consiliul de supervizare al companiei, în ideea de a putea supraveghea mai bine planul de transformare avut în vedere de directorul general Rainer Seele, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

O dispută legată de preluarea de către OMV a companiei petrochimice Borealis AG pentru 4,7 miliarde de dolari a declanșat deja înlăturarea președintelui consiliului de supraveghere de la OMV, Wolfgang Berndt. Însă această schimbare nu este suficientă pentru a înlătura îngrijorările principalilor acționari de la OMV, holdingul OBAG care gestionează participațiile statului la marile companii din Austria, și Mubadala Investment Company, fondul suveran de investiții din Abu Dhabi, susțin sursele citate de Bloomberg.

Lupta de putere de la OMV este un subiect important în Austria. Grupul petrolier este cea mai mare companie industrială din Austria și una dintre puținele firme austriece de talie mondială, fiind responsabilă pentru câteva mii de locuri de muncă bine plătite și dividende importante la bugetul federal, scrie Agerpres.

Potrivit surselor, acționarii principali ar dori să înlocuiască o parte dintre membri consiliului de supervizare care au o experiență redusă în sectorul de petrol și gaze sau industria petrochimiei cu specialiști care pot veni cu argumente solide când vine vorba de planurile de tranformare ale CEO-ului.

Preluarea Borealis în luna martie a declanșat o amplă dispută publică în Austria, astfel că Parlamentul de la Viena l-a convocat pe Rainer Seele să răspundă la întrebarea dacă nu cumva OMV a plătit un preț supraevaluat. În replică, directorul general a spus că preluarea Borealis a fost o tranzacție corectă și profesionistă, cu mai multe avantaje decât dezavantaje iar prețul plăti este unul corect având în vedere potențialul pe termen lung al Borealis.

Pe acest fundal, cei doi acționari cheie de la OMV AG l-au înlăturat pe Wolfgang Berndt, pe care îl considerau ca fiind mult prea apropiat de CEO-ul Rainer Seele. Înlocuitorul lui este Mark Garrett, care a fost ales pentru a se asigura că integrarea Borealis se va realiza cu succes.

Potrivit surselor, în prezent Rainer Seele și boardul executiv al companiei încearcă să reziste eforturilor de a pune consiliului de supraveghere sub controlul lui Mark Garrett, subliniind într-o scrisoare trimisă acționarilor de top că influența președintelui ar trebui să fie una limitată pentru ca puterea de decizie să rămână la nivelul executiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
rainer seele