Cu Termoenergetica pe buza insolvenței, ELCEN a plătit gazele Romgaz cu bani destinați Fiscului

Cu Termoenergetica pe buza insolvenței, ELCEN a plătit gazele Romgaz cu bani destinați Fiscului
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 aug 2020

Producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), deținut de Ministerul Economiei, cel mai mare furnizor de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire din Capitală, a încheiat pe 6 august un contract cu producătorul de gaze Romgaz, controlat tot de minister, prin care i-a cesionat o creanță de 50 milioane lei de încasat de la ANAF, reprezentând TVA de rambursat de către Fisc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În acest fel, ELCEN a plătit cea mai mare parte dintr-o factură de furnizare de gaze emisă de Romgaz în mai, în valoare de 58,18 milioane lei, factură cu scadența chiar pe 6 august. ELCEN a fost nevoită să recurgă la această soluție din cauza faptului că urmașa RADET, Termoenergetica, a acumulat restanțe masive la plata facturilor către ELCEN pentru agentul termic livrat. La nivelul lunii iulie, datoriile Termoenergetica față de ELCEN ajunseseră la peste 422 milioane lei.

Cei 50 milioane lei cesionați către Romgaz fac parte dintr-o creanță totală de 498,59 milioane lei a ELCEN asupra ANAF, reprezentând TVA de rambursat în urma falimentului RADET, conform Codului fiscal. ELCEN plănuia inițial ca cea mai mare parte a sumei de 498,59 milioane lei să fie utilizată pentru compensarea creanței garantate a Fiscului asupra companiei, de 480,65 milioane lei. ANAF este cel mai mare creditor al ELCEN

Pandemia Covid-19 transformă comerțul. Achizițiile online vor cunoaște o creștere fără precedent CITEȘTE ȘI Pandemia Covid-19 transformă comerțul. Achizițiile online vor cunoaște o creștere fără precedent

Fiscul s-a opus cesiunii de TVA de rambursat de 50 milioane lei către Romgaz în ședința comitetului creditorilor ELCEN din 3 august, care însă nu a putut lua nici o decizie în acest sens (pro sau contra), astfel că contractul de cesiune cu Romgaz a fost încheiat pe 6 august. Acum, acesta va fi supus ratificării într-o ședință a creditorilor ELCEN programată pe 19 august.

Pe ordinea de zi a aceleiași ședințe se mai află "Aprobarea utilizării ca surse alternative de finanțare a distribuirilor către creditorul ANAF – DGAMC, pentru creanța înscrisă în categoria creanțelor beneficiare de cauze de preferință menționată în programul de plăți, ce este anexat Planului de reorganizare modificat al ELCEN, a următoarelor creanțe fiscale deținute de ELCEN (…): 46.793.497 lei - reprezentând impozit pe profit achitat în plus; 895.613 lei – reprezentând TVA de rambursat aferent lunii martie 2020 (rest); 4.572.661 lei - reprezentând TVA de rambursat aferent lunii aprilie 2020; 2.628.647 lei - reprezentând TVA de rambursat aferent lunii mai 2020".

Cu alte cuvinte, ELCEN intenționează să compenseze suma totală de 54,89 milioane lei din creanța ANAF asupra sa cu o sumă egală reprezentând bani pe care îi are de încasat de la Fisc.

CONFIRMARE eMAG investește 90 milioane euro într-un nou centru logistic. \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE eMAG investește 90 milioane euro într-un nou centru logistic. "Un pas major pentru dezvoltarea din următoarea decadă, în care anticipăm o migrare masivă a oamenilor către comerțul în online.”

ELCEN a transmis luna trecută că analizează toate opțiunile legale pentru recuperarea creanțelor pe care i le datorează Compania Municipală Termoenergetica, inclusiv formularea unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvență, scenariu în care ELCEN va solicita și atragerea răspunderii conducerii companiei municipale. Un avertisment similar a fost transmis de către ELCEN și la finalul lunii aprilie.

"Intenția ELCEN vine ca urmare a faptului că Primăria Municipiului București (PMB) nu a virat către Termoenergetica subvenția aferentă perioadei decembrie 2019 - mai 2020, în valoare de 652,22 milioane de lei. Neplata subvenției a creat mari probleme financiare ELCEN-ului. Datoriile acumulate de Termoenergetica față de ELCEN au ajuns, la data de 12.07.2020, la 422,1 milioane lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către ELCEN, în perioada februarie-mai 2020. Urmare a acestei situații, ELCEN a ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 200 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale și către prestatorii de servicii auxiliare", a fost mesajul ELCEN.

Guvernul a lansat recent în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care prevede că primăriile vor avea obligația de a achita în avans subvențiile de la bugetul local pentru operatorii sistemelor centralizate municipale de încălzire, destinate acoperirii diferenței dintre costurile reale ale operatorilor și prețurile reduse facturate populației prin decizii ale autorităților locale și din care sunt plătiți mai departe producătorii de agent termic și furnizorii de gaze naturale ai acestora, iar plata acestor subvenții se va face de către primării "cu prioritate față de orice alte obligații de plată". De asemenea, dacă primăriile virează subvențiile în alte conturi decât cele escrow din care producătorii de energie termică își încasează facturile potrivit legislației în vigoare, vor fi amendate de către Ministerul Finanțelor Publice cu amenzi cuprinse între 50.000 lei și 100.000 lei, mai stipulează draftul de act normativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolventa termoenergetica
faliment radet
datorii termoenergetica elcen
datorii elcen romgaz
caldura apa calda bucuresti