Transferul a 40 de zăcăminte Petrom către firma fostului său șef, finanțat de urmașii unui celebru baron, magnat imobiliar și filantrop britanic, ajunge pe masa Guvernului

Transferul a 40 de zăcăminte Petrom către firma fostului său șef, finanțat de urmașii unui celebru baron, magnat imobiliar și filantrop britanic, ajunge pe masa Guvernului

Baronul Max Rayne. Sursă foto: https://www.npg.org.uk/

scris 25 nov 2020

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a elaborat proiectul de hotărâre de guvern de aprobare a transferului drepturilor și obligațiilor aferente unui număr de 40 de acorduri petroliere de concesiune privind tot atâtea perimetre de hidrocarburi de la OMV Petrom la Dacian Petroleum, firmă înființată de Ion Popa, fostul director general al Petrom până la privatizare, în perioada 1992-2003, alături de 3 foști executivi de top ai gigantului petrolier american Weatherford. Tranzacția a fost anunțată în vară de Profit.ro ca fiind pregătită.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit estimărilor ANRM, în următorii 5 ani, de pe urma exploatării acestor zăcăminte, bugetul de stat va încasa redevențe în valoare totală de peste 11 milioane lei.

Dacian Petroleum trebuie să plătească 17,8 milioane dolari pentru a cumpăra cele 40 de zăcăminte OMV Petrom, situate în sudul României și cu producție cumulată de țiței și gaze de aproximativ 1.700 barili echivalent petrol (bep)/zi la 190 de sonde active, reprezentând circa 1% din producția OMV Petrom pe 2019. Tranzacția include transferul sondelor și a infrastructurii petroliere aferente perimetrelor respective, precum și al unui număr de 190 de salariați. Din totalul convenit de 17,8 milioane dolari, Dacian Petroleum trebuie să achite către OMV Petrom circa 10 milioane de dolari la încheierea tranzacției, iar restul - pe parcursul exploatării zăcămintelor preluate. În plus, Dacian Petroleum mai are nevoie de 4 milioane dolari, reprezentând capital de lucru și diferitele costuri ale tranzacției cu OMV Petrom, necesarul total de finanțare pe termen scurt ridicându-se astfel la 14 milioane dolari.

ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat 2,5 miliarde de euro de pe piețele externe. Este a patra ieșire pe extern din acest an, după ce anterior a mai luat 6,3 miliarde euro și 3,3 miliarde dolari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat 2,5 miliarde de euro de pe piețele externe. Este a patra ieșire pe extern din acest an, după ce anterior a mai luat 6,3 miliarde euro și 3,3 miliarde dolari

După cum a relatat Profit.ro, un fond de investiții listat la Bursa din Londra, înființat de baronul Max Rayne, unul dintre cei mai importanți magnați imobiliari și filantropi britanici de după cel de-al doilea război mondial, fond unde urmașii acestuia sunt cei mai mari acționari și care este condus de unul dintre fiii săi, se află în fruntea unui grup de investitori care au convenit să finanțeze achiziția.

Astfel, banii necesari finalizării achiziției și finanțării activității de producție vor veni de la un grup de investitori condus de către fondul de investiții britanic London Merchant Securities (LMS) Capital, înființat de către baronul Max Rayne și unde urmașii acestuia sunt cei mai mari acționari, deținând peste 42% din capital. Fondul este condus de către Robert Rayne, unul dintre fiii lui Max Rayne.

Cei 14 milioane dolari vor fi investiți jumătate sub formă de împrumuturi și jumătate ca participații la capitalul Dacian Petroleum, astfel că, dacă tranzacția va fi finalizată cu succes, actualii acționari ai Dacian Petroleum vor rămâne cu 50% din părțile sociale ale firmei, 32% urmând să intre în posesia LMS Capital, iar 18% - în cea a grupului format din membrii CA-ului LMS Capital și din alți investitori privați nenominalizați. Împrumuturile vor fi purtătoare ale unui cupon cu dobândă de 14% pe an. LMS Capital va investi 9,05 milioane dolari (circa 15% din activul său net, de peste 60 milioane dolari), administratorii săi – 2,25 milioane dolari, iar restul investitorilor – 2,7 milioane dolari.

DECIZIE Facilitate la suspendarea plății ratelor la credite: Dobânda și comisioanele datorate nu vor atrage costuri suplimentare CITEȘTE ȘI DECIZIE Facilitate la suspendarea plății ratelor la credite: Dobânda și comisioanele datorate nu vor atrage costuri suplimentare

Fondul se așteaptă ca investiția să genereze cash-flow operațional pozitiv încă de la finalizarea tranzacției, cu un randament anual de 12-15%.

"Achiziția oferă un preț de intrare atractiv în raport cu rezervele de hidrocarburi conținute în zăcăminte și (...) un plan de afaceri robust, de natură să ducă la obținerea randamentelor scontate și care poate susține prețuri la energie (la țiței și gaze – n.r.) situate sub nivelurile din prezent. A fost luată în considerare volatilitatea prețurilor petrolului din ultima perioadă, iar randamentele estimate pentru investitori au fost evaluate în cadrul mai multor scenarii. Estimări locale independente au ajuns la concluzia că perimetrele conțin rezerve importante de hidrocarburi, cu un factor de recuperare la zi de numai 21% pentru țiței și 53% pentru gaze. Estimările interne ale OMV Petrom, precum și cele ale unor terți locali, indică rezerve rămase de circa 10,5-13 milioane de barili echivalent petrol (boe)", afirmă cei de la LMS Capital.

LMS Capital și restul investitorilor vor depune fondurile într-un cont escrow până la momentul la care va exista claritate cu privire la data anticipată a obținerii de către Dacian Petroleum a aprobărilor legale din partea autorităților. Odată ce aprobările vor fi obținute, fondurile vor fi eliberate și va surveni finalizarea tranzacției. Dacă aprobările nu sunt obținute, fondurile vor fi restituite investitorilor. A fost convenită data limită de 8 ianuarie 2021. Dacă până la această dată tranzacția nu este finalizată, acordul condiționat de achiziție va fi reziliat, iar fondurile vor fi înapoiate investitorilor.

În prezent, Dacian Petroleum este controlată de către Ioan Popa, Bernard Jacques Duroc-Danner, Andrew Paul Becnel și Thomas Bruni, fiecare cu câte 25% din capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom dacian petroleum
transfer zacaminte petrom
director petrom