Ministrul Energiei: După ce conducta Nord Stream 2 va fi funcțională, prețul la gaze va reveni în parametri normali

Ministrul Energiei: După ce conducta Nord Stream 2 va fi funcțională, prețul la gaze va reveni în parametri normali
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 aug 2021

Prețul la gaze naturale va reveni în parametri normali după ce conducta Nord Stream 2 va fi funcțională, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, menționând că revenirea va avea loc după această iarnă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Eu cred că pe piața energiei electrice deja s-a ajuns la un nivel și vom asista la un platou. Și la gaze naturale asistăm la un platou numai că la gaze naturale spre deosebire de energie electrică unde avem clar explicații, certificatul de CO2, lipsa de producție, consumul mare, la gaze naturale prețul după mine este dat clar de către gazul rusesc. Deci s-a hotărât, Gazprom a mărit gazul pentru Europa. 40% din consumul Europei este dat de către Gazprom, automat este market-maker, face prețul la gaz și cred că până nu va pleca conducta Nord Stream 2 nu vom asista la o reducere a prețului. Eu cred că după ce va pleca conducta Nord Stream 2, va fi funcțională, cred că prețul va reveni în parametri normali acolo unde era înainte de această mărire. Nu la prețul anului 2020 când era 4 euro, ci la prețul anului 2012, undeva la 20 - 22 de euro pe MW, acum fiind 44 - 46 de euro, practic dublându-se. Nu mă aștept să revină înapoi în această iarnă ci cred că imediat după ea", a spus Virgil Popescu, la Digi 24.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Ministrul Energiei a explicat că după aceea producția de energie electrică bazată pe gaz va fi mai ieftină, pentru că va scădea materia primă, iar de aici în lanț pot veni ieftiniri, inclusiv la energia electrică "dacă nu ne vom trezi cu un preț al certificatului CO2 la anul, de la 55 la 70 de euro sau 80 de euro".

eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace

De asemenea, Popescu a subliniat că scumpirea prețului la CO2, energie și gaze naturale ar trebui să dea de gândit celor din Comisia Europeană, astfel încât să nu se mai grăbească să scoată gazul și combustibilul fosil și să le înlocuiască cu energie regenerabilă, pentru că "se pare că nu putem". "Regenerabil fără o echilibrare cu gaz, nu merge. Trebuie să fim un pic mai echilibrați în luarea deciziilor. Nu putem face această tranziție fără gazul natural", a adăugat ministrul Energiei, potrivit Agerpres.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
nord stream 2
ministrul energiei