Ministrul Energiei neagă speculațiile: Nu știu de nicio infuzie de capital sau de bani de bugetul statului pentru vreo companie de furnizare, în afara plăților curente care se fac

Ministrul Energiei neagă speculațiile: Nu știu de nicio infuzie de capital sau de bani de bugetul statului pentru vreo companie de furnizare, în afara plăților curente care se fac
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că nu are cunoștință despre vreo infuzie de capital sau de bani de bugetul statului pentru vreo companie de furnizare din domeniul energiei electrice, în afara plăților curente care se fac de la buget către aceste companii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele Consiliului Director al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Laurențiu Urluescu, a declarat recent că "deja sunt probleme cu lichiditatea în piață, ca urmare a decontărilor întârziate, și există un risc mare de apariție a blocajelor financiare. Era cât pe-aci să avem un default (incapacitate de plată - n. r.), ceea ce înseamnă un blocaj financiar, ceea ce va duce în secunda doi la un blocaj general", a spus Urluescu.

Deși a spus că nu poate da nume de companii, acesta a afirmat totuși că, potrivit unor informații din piață, ar fi vorba despre Electrica Furnizare, a relatat Agerpres.

Pe acest fond, în presă a fost invocat faptul că Electrica Furnizare ar fi primit bani urgent de la stat "pentru a fi salvată în ultimul moment".

”Eu, unul, nu știu de nicio infuzie din partea Guvernului, a statului vis-a-vis de o companie. Statul român - trebuie să se știe - nu deține majoritar nicio companie de furnizare, nicio companie de distribuție, deține într-un procent semnificativ mai mare sau mai mic acțiuni în toate companiile mari de furnizare sau de distribuție”, a declarat Virgil Popescu la Digi 24.

16 giganți de pe Wall Street, amendați cu 1,8 miliarde dolari după ce angajații au discutat despre tranzacții pe WhatsApp și Signal CITEȘTE ȘI 16 giganți de pe Wall Street, amendați cu 1,8 miliarde dolari după ce angajații au discutat despre tranzacții pe WhatsApp și Signal

El a negat că o mare companie din domeniul energiei ar fi primit din partea statului un sprijin financiar consistent.

”Vă spun că nu știu de nicio infuzie de capital sau de bani de bugetul statului pentru vreo companie de furnizare, în afara plăților curente care se fac”, a întărit ministrul, citat News.ro.

El a admis că există o lipsă de lichiditate în piața energiei și a anunțat că Guvernul face demersuri pentru a urgenta deconturile către companiile din acest domeniu, tocmai pentru a le susține.

Ministrul Energiei a precizat că din deconturile de 3,3 miliarde de lei primite din partea companiilor din domeniul energiei, de la începutul acestui an, au fost făcute plăți în cuantum de 3,2 miliarde de lei.

”Problemele evident că sunt reale pentru că nu mai există același cash flow și evident, faptul că Ordonanța este în Parlament, ea trebuie modificată sau lăsată așa, dar trebuie rapid făcut acest lucru, pentru că dă un semnal băncilor că s-ar putea modifica ceva și atunci băncile nu mai sunt așa de entuziasmate să finanțeze în continuare, așteaptă să vadă modificările. De aceea nu putem sta foarte mult cu ordonanța în Parlament”, a afirmat ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
plati
furnizare