Moscova a semnat decretul pentru vânzarea a 19,5% din acțiunile Rosneft, pachet evaluat la 11,7 mld. dolari

Moscova a semnat decretul pentru vânzarea a 19,5% din acțiunile Rosneft, pachet evaluat la 11,7 mld. dolari
scris 7 nov 2016

Guvernul rus a dispus vânzarea unei pachet de 19,5% din acțiunile Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, pentru care vrea să obțină peste 748 miliarde de ruble (11,72 miliarde dolari), scrie Reuters.

Potrivit unui decret guvernamental publicat luni, vânzarea participației la Rosneft ar urma să fie finalizată până pe 5 decembrie, iar banii rezultați vor fi transferați la bugetul de stat până la jumătatea lunii viitoare, sub formă de dividende de la acționarul majoritar al gigantului petrolier, Rosneftegaz.

Autoritățile de la Moscova evaluează pachetul de 19,5% din acțiunile Rosneft la 748,3 miliarde de ruble (11,72 miliarde dolari). Vânzarea participației este intermediată de banca italiană Intesa Sanpaolo.

KazMunayGaz, proprietarul Petromidia, ar putea ajunge acționar la Rosneft, alături de Sinopec CITEȘTE ȘI KazMunayGaz, proprietarul Petromidia, ar putea ajunge acționar la Rosneft, alături de Sinopec

Printre investitorii interesați de achiziția participației se numără un consorțiu format din actualul proprietar al fostului grup Rompetrol, compania de stat kazahă KazMunayGaz, gigantul chinez Sinopec Corp și compania rusă Surgutneftegaz, precum și principala companie rivală a Rosnfet, și anume Lukoil.

Rusia deține, prin intermediul companiei Rosneftegaz, 69,5% la Rosneft, în acționariatul companiei regăsindu-se și grupul britanic BP, cu o participație de 19,75%.

Luna trecută, statul a vândut 50,1% din acțiunile companiei Bashneft către Rosneft, în schimbul a 330 miliarde de ruble (5,3 miliarde dolari). Compania a cerut recent acordul autorităților antitrust pentru a prelua integral controlul Bashneft. Bashneft produce aproximativ 425.000 de barili pe zi, sau 4% din producția națională a Rusiei, în timp ce Rosneft pompează peste 4 milioane de barili pe zi.

În 2015, Rosneft a raportat un profit net în creștere cu 2%, de 355 miliarde de ruble (6,1 miliarde dolari). Deprecierea rublei și sistemul fiscal a protejat compania de stat de prăbușirea prețurilor petrolului. Alți mari producători de petrol, precum Exxon Mobil și Royal Dutch Shell, au raportat, în aceeași perioadă, rezultate mult mai slabe, din cauza scăderii cotațiilor petrolului la aproximativ 40 de dolari pe baril, față de aproape 70 de dolari pe baril la începutul anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
rosneft
vanzare
participatie
actiuni