Nicușor Dan cere jumătate de miliard de lei de la bănci pentru căldura bucureștenilor la iarnă

Nicușor Dan cere jumătate de miliard de lei de la bănci pentru căldura bucureștenilor la iarnă
scris 1 dec 2022

Primăria Municipiului București (PMB) a lansat o procedură de achiziție prin care vrea să contracteze un împrumut bancar de 500 milioane lei pentru a-și plăti datoriile către Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală pe care îl controlează, în vederea asigurării funcționării sistemului de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat în sezonul rece 2022-2023.

Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.

Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare, Philip Morris România și First Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Instituția estimează că se va împrumuta la un cost de circa 80,7 milioane lei plus TVA.

Aderarea României la Schengen - primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie CITEȘTE ȘI Aderarea României la Schengen - primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie

Primăria condusă de Nicușor Dan vrea un credit pe 3 ani, cu perioadă de tragere de 3 luni (cu posibilitate de prelungire), cu dobândă calculată la indicele ROBOR la 3 luni plus marjă și fără comisioane. Data limită de depunere a ofertelor este 14 decembrie.

În documentația de atribuire este menționată ″situația dificilă a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în Municipiul București, ca urmare a evoluției defavorabile a unor factori interdependenți, de natură tehnică și economică″.

VIDEO&FOTO CONFIRMARE Grupul Bulmarket, unul din liderii industriei GPL din România, având cel mai mare operator feroviar privat din Bulgaria, cumpără business-ul Vest Trans Rail. Trecut marcat de un grav accident CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO CONFIRMARE Grupul Bulmarket, unul din liderii industriei GPL din România, având cel mai mare operator feroviar privat din Bulgaria, cumpără business-ul Vest Trans Rail. Trecut marcat de un grav accident

Inițiativa a devenit posibilă după ce Guvernul a majorat cu jumătate de miliard de lei plafonul legal de împrumuturi posibil a fi contractate de către PMB anul acesta, prin cea mai recentă OUG de rectificare bugetară.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat pe 15 noiembrie că nu sunt bani la buget pentru a-i da lui Nicușor Dan ca să plătească datoriile Termoenergetica, iar primarul general trebuia să rezolve până acum problema termiei în București.

DOCUMENT Vodafone scumpește în România tariful la telefon, pentru clienții cărora nu le-a fost majorat costul în septembrie CITEȘTE ȘI DOCUMENT Vodafone scumpește în România tariful la telefon, pentru clienții cărora nu le-a fost majorat costul în septembrie

„Este o problema a autorității locale. Primăria are în responsabiltate să rezolve această problemă. Eu am chemat de anul trecut primăria la discuții și instituțiile din sistem pentru a rezolva problema termiei în perioada sărbătorilor, apoi l-am invitat pe dl primar să prezinte un plan concret pentru a rezolva această problemă de sistem. Până în momentul de față soluțiile sunt fie să ridicăm plafonul de îndatorare, fie să dăm bani de la buget. Banii de la buget să-i dăm unei autorități locale care putea să rezolve problema, cu certitudine nu-i vom avea. Sunt și alte localități într-o situație mult mai dificilă. Soluția este din punctul meu de vedere ridicarea plafonului (de îndatorare – n.r.) și să-și rezolve problemele”. a spus atunci șeful Guvernului.

Anterior, pe 9 noiembrie, edilul Capitalei a cerut Guvernului să aloce banii necesari pentru ca municipalitatea să plătească datoriile acumulate la Termoenergetica din cauză că prețul la populație și subvenția nu au fost majorate imediat ce ANRE a crescut tariful la gigacalorie, dar și pentru pierderile din rețea. Nicușor Dan a explicat că este vorba despre 600 milioane lei, datorii acumulate în perioada 2020-2022, precizând că a plătit subvenția la zi, dar nu mai are bani să plătească și datoria de 600 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
subventii gigacalorie
pmb datorii termoenergetica
incalzire centralizata bucuresti
nicusor dan caldura apa calda
scumpire gigacalorie