Nicușor Dan despre creșterea prețului gigacalorie în București: Nu pot să promit că vom subvenționa 100% creșterea, dar o să plătim o parte importantă din preț

Nicușor Dan despre creșterea prețului gigacalorie în București: Nu pot să promit că vom subvenționa 100% creșterea, dar o să plătim o parte importantă din preț
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 oct 2021

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că nu poate spune cu exactitate cu cât vor plăti în plus bucureștenii racordați la sistemul de termoficare pentru apă caldă și căldură.

Urmărește-ne și pe Google News

Acesta spune că ANRE a stabilit prețul de producție, trebuie să stabilească și prețul de transport, iar Guvernul să stabilească cum va ajuta orașele cu sisteme centralizate de încălzire, iar abia apoi vom putea ști cu cât va crește gigacaloria. În funcție de aceste date, Nicușor Dan va veni cu o propunere, cât la sută din creșterea de tarif va subvenționa primăria, propunere ce trebuie aprobată de Consiliul General.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

Nicușor Dan spune că Primăria poate crește subvenția de la 950 milioane cu circa 200 de milioane, însă nu promite că subvenția va acoperi 100% creșterea de tarif, scrie Hotnews.ro.

”Până în secunda aceasta, prețul real al gigacaloriei este 206 lei producție, 220 lei transport și distribuție, la care se adaugă TVA 19%, rezultând 506 lei gigacaloria. Atât costă. Din acești 506 lei, oamenii plătesc 164 lei, restul de 340 sunt plătiți de PMB. Pe aceste două componente avem informația doar ceea ce înseamnă producția, nu mai este 206 lei este 329 lei, plus TVA, tarif aprobat ieri de ANRE. TVA-ul este 19% în general. Conform unei legi aprobate în această vară, TVA-ul va fi de 5% pentru producția și transportul de energie termică. Acum a mai rămas componenta de transport și distribuție. Azi este 220 lei. În aceste zile, Termoenergetica se duce către ANRE cu prețul nou, care va trebui să fie aprobat de ANRE. În momentul acela o să avem prețul total și în momentul acela o să luăm o decizie cu Consiliul General”, a explicat Nicușor Dan într-o conferință de presă susținută la sediul PMB.

Primarul mai așteaptă și o decizie a Parlamentului/ Guvernului pentru subvenționarea majorării prețului la gaz și ajutor pentru orașele cu sisteme centralizate de încălzire.

”După cum știți, de la nivel național s-a aprobat subvenția la căldură și energie electrică pentru consumatorii individuali. Nu există până la acest moment o subvenționare din partea statului pentru consumatorii racordați la sistemele centralizate. Sunt discuții la nivelul Parlamentului, eu sper că va fi o plafonare sau un ajutor, o sumă care să vină de la bugetul național pentru că este o problemă cu care se confruntă primăriile din toate marile orașe. În acest moment subenția anuală pe care PMB o plătește este de 950 milioane lei. Este posibil să suplimentăm această sumă, dacă ne permitem. Decizia o să o luăm după ce o să avem prețul pentru transport și distribuție și în funcție de ce decid autoritățile naționale, ajutorarea marilor orașe. Ce vreau să fie clar în continuare, PMB o să plătească o parte importantă din prețul gigacaloriei. Acum raportul este 2 la 1 între municipalitate și cetățeni și probabil raportul o să fie și mai mare între prețul plătit de municipalitate și cetățean. Putem să plătim încă 100-200 de milioane în plus, dar decizia o ia Consiliul General. PMB poate să mărească subvenția pe care o acordă”, a explicat Nicușor Dan.

”Interesul nostru este să păstrăm oamenii în sistemul centralizat. Și din punctul de vedere al funcționării Termoenergetica, dar și din punctul de vedere al mediului nu vrem ca mulți bucureșteni să migreze din sistemul centralizat spre mijloace individuale de încălzire. Vrem să ajutăm cât mai mult bucureștenii în această iarnă în ceea ce privește prețul. Nu pot să dau asigurări că va fi acoperită 100% creșterea. Pot să vă spun că subvenția va fi substanțială și mai mare decât ce dăm acum”, a mai spus primarul.

Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei a aprobat o majorare cu 86,58% a prețului gigacaloriei produse de Electrocentrale București (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei, potrivit unui comunicat al ANRE. Pentru celelalte CET-uri din București, care furnizează cam 10-15% din necesarul orașului, Vest Energo CET Militari și CET Grivița s-a aprobat tot o majorare de 86% a prețului pentru producerea gigacaloriei. Acesta este doar prețul de producție, la care se adaugă prețul de transport și distribuție.

Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare

În prezent, prețul de producție, transport și distribuție este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureștenii plătesc 164 de lei, iar restul sunt achitați de municipalitate sub formă de subvenție.

Dacă Primăria Capitalei nu subvenționează creșterea, bucureștenii vor plăti iarna aceasta 164 lei plus majorarea de azi, 153 lei, adică 317 lei, cu peste 80% în plus.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicușor dan
gigacalorie