NIS Petrol anunță reluarea prospecțiunilor în perimetrul Priam din județul Timiș

NIS Petrol anunță reluarea prospecțiunilor în perimetrul Priam din județul Timiș
scris 7 apr 2016

Compania NIS Petrol, subsidiara locală a diviziei din Serbia a Gazprom Neft, anunță reluarea operațiunilor de prospectare în perimetrul EX-7 Periam din județul Timiș.

Achiziția de date seismice 3D a fost demarată la finalul anului 2014, în cele două perimetre din județ, EX-7 Periam și EX-8 Biled, iar în luna martie a anului trecut datele seismice au fost colectate pe o suprafață de 306 kilometrii pătrați, din care 117 kilometri pătrați în EX-7 Periam și 189 kilometru pătrați în perimetrul EX-8 Biled.

"În vederea finalizării obligațiilor cu privire la achiziția de date seismice și pentru perimetrul EX-7 Periam, NIS Petrol, prin intermediul Naftagas Oilfield Service, va relua lucrările pe o suprafață de aproximativ 150 kilometrii pătrați, în vecinătatea localităților Beba Veche, Cherestur și Dudeștii Vechi, zonă în care compania a semnat acorduri cu fermierii", se arată în comunicat.

Suprafața ce va fi prospectată anul acesta, la care se adaugă cea pe care s-a efectuat deja achiziția de date anul trecut, va acoperi 78% din totalul programul asumat de către NIS Petrol. Finalizarea operațiunilor pe aria rămasă depinde de modul în care vor fi soluționate amiabil sau pe cale legală exercitarea drepturilor NIS Petrol consfințite de legea petrolului, mai spun reprezentanții companiei.

Isărescu: E pentru prima oară când BNR identifică un risc sistemic sever la adresa stabilității financiare: cadrul legislativ incert CITEȘTE ȘI Isărescu: E pentru prima oară când BNR identifică un risc sistemic sever la adresa stabilității financiare: cadrul legislativ incert

Programul minim obligatoriu prevăzut în acordurile petroliere include două etape majore ale operațiunilor. Prima etapă presupune achiziția de date seismice pe o suprafață de 580 de kilometri pătrați și forajul a trei sonde de explorare în fiecare perimetru, cu scopul identificării rezervoarelor de petrol și gaze naturale.

Datele seismice culese deja în această etapă au fost transmise spre interpretare și analiză și sunt suficiente pentru a furniza propunerile pentru foraje de explorare în perioada următoare.

"Mulțumim autorităților locale din județul Timiș pentru sprijinul acordat. Suntem deschiși spre dialog cu comunitățile locale și cu activități de mediu din zonă, pentru a le oferi cele mai corecte informații despre operațiunile companiei noastre. În contextul actual al scăderii drastice a prețului petrolului, NIS Petrol își reafirmă intenția de investi pe termen lung în România. Aceste planuri vizează continuarea etapelor în derulare și a celor ulterioare ale operațiunilor de prospectare și identificare a zăcămintelor petroliere și de gaze naturale în perimetrele în care compania este parte a acordurilor petroliere semnate cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale", au adăgat oficialii companiei.

Compania sârbă NIS, divizie a Gazprom Neft, desfășoară activități de explorare și producție în Serbia, România, Ungaria și în Bosnia și Herțegovina. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
nis petrol
gazprom neft
ex-7 periam