Nuclearelectrica a mai atribuit un contract premergător retehnologizării reactorului 1 Cernavodă unei companii implicate în construirea acestuia

Nuclearelectrica a mai atribuit un contract premergător retehnologizării reactorului 1 Cernavodă unei companii implicate în construirea acestuia
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 ian 2020

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a atribuit un contract în valoare de circa 7,3 milioane euro (34,7 milioane lei) subsidiarei Candu Energy Inc. a gigantului canadian SNC Lavalin, contract care are ca obiect prestări de servicii de evaluare și analiză în vederea intrării în retehnologizare a reactorului 1 al centralei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, contractul prevede prestarea de servicii integrate de inginerie privind "întocmirea de analize și evaluări ale ansamblului reactor în vederea demonstrării funcționalității Unității 1 de la CNE Cernavodă până la 245.000 de ore efective de funcționare".

Candu Energy Inc. va efectua evaluări de inginerie și analize pentru componente ale reactorului nuclear, va elabora un raport de securitate cu privire la acestea și va acorda Nuclearelectrica asistență tehnică și suport pentru susținerea analizelor efectuate în fața autorității de reglementare în domeniu, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

EXCLUSIV OTP Bank este în negocieri pentru achiziția Garanti Bank CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP Bank este în negocieri pentru achiziția Garanti Bank

"SNN are în vedere extinderea perioadei de funcționare a reactorului cu încă 35.000 de ore și suntem bucuroși să facem asta continuând parteneriatul nostru pe termen lung cu SNC Lavalin. Suntem hotărâți să optimizăm operațiunile și producția până la retehnologizarea efectivă a Unității 1 de la CNE Cernavodă", a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

Candu Energy Inc. a concurat la licitația de atribuire a contractului cu compatrioții canadieni de la Kinetrics.

"SNC Lavalin este bucuroasă să continue relația pe termen lung cu SNN pentru optimizarea operațiunilor Unității 1 Cernavodă, în vederea pregătirii pentru retehnologizare, care va prelungi la peste 60 de ani viața reactorului CANDU. Echipa noastră de execuție dedicată proiectului dispune de un nivel excepțional de expertiză în materie, ducând la capăt evaluări similare pentru mai mulți clienți CANDU din întreaga lume", a spus și președintele diviziei nucleare a SNC Lavalin, Sandy Taylor.

ULTIMA ORĂ Finanțele au ieșit să se împrumute în euro pe piața externă. Vând eurobonduri pe 12 și 30 de ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Finanțele au ieșit să se împrumute în euro pe piața externă. Vând eurobonduri pe 12 și 30 de ani

În noiembrie anul trecut, Nuclearelectrica a mai finalizat o procedură de achiziție de servicii de inginerie pentru elaborarea unui studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor și componentelor Unității 1 a centralei, în vederea operării pe termen lung a acesteia, studiu necesar procesului de retehnologizare a reactorului, care ar trebui să înceapă către finalul anului 2026 și care presupune o investiție de până la 1,5 miliarde euro.

Contractul de atunci, scos la licitație în ianuarie 2019 și estimat inițial la peste 10 milioane euro, a fost atribuit contra sumei de circa 9,72 milioane euro unui consorțiu format din Candu Energy Inc. și italienii de la Ansaldo Nucleare. Subcontractanți ai consorțiului sunt divizia elvețiană a companiei americane General Electric Energy, societatea românească de stat Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), prin sucursala Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare Măgurele (CITON), și firma privată, tot românească, Energotech SA, specializată în construcții de obiective energetice și de telecomunicații și controlată de Florian Cojocaru.    

Gigantul SNC Lavalin a preluat în 2011 compania de stat AECL Canada, prin care Guvernul federal de la Otawa derula direct proiecte nucleare. AECL Canada a fostul unul dintre actorii cheie ai construirii primului reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, proiect demarat în 1976, odată cu finalizarea studiului de fezabilitate. Unul dintre principalii colaboratori la proiect ai celor de la AECL Canada au fost chiar partenerii de acum, respectiv Ansaldo și General Electric.

Tranzacție potențială semnificativă în piața de birouri: Transelectrica vrea să-și mute sediul central CITEȘTE ȘI Tranzacție potențială semnificativă în piața de birouri: Transelectrica vrea să-și mute sediul central

"I-am adus laolaltă pe designerii inițiali ai unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă prin parteneriatul nostru strategic cu Ansaldo Nucleare, ceea ce este vital pentru succesul proiectului", declara atunci Sandy Taylor.

Potrivit Nuclearelectrica, studiul tehnic de evaluare a stării reactorului 1 al centralei de la Cernavodă trebuie finalizat până cel târziu în a doua jumătate a anului 2020. Asta pentru ca, pe baza sa, să poată fi întocmit studiul de fezabilitate a retehnologizării, cu termen de finalizare până la sfârșitul anului 2021, iar activitățile de pregătire a retehnologizării să poată începe în 2022.

"Durata de viață a Unității 1 este de 30 de ani. Unitatea 1 a intrat în operare comercială pe data de 2 decembrie 1996. Ca urmare, Unitatea trebuie să fie oprită pentru retehnologizare în decembrie 2026. Având în vedere experiența altor operatori economici care au derulat proiecte de retehnologizare, sunt necesari circa 4 ani pentru inițierea procesului de achiziții pentru contractul/contractele de retubare/retehnologizare, negocierile și semnarea contractelor, întocmirea specificațiilor tehnice de achiziție, demararea achizițiilor pentru echipamente/materiale cu ciclu lung de fabricație etc. Pe această bază s-a stabilit ca studiul de fezabilitate să fie întocmit cel mai târziu până la finele anului 2021. Pe baza celor precizate mai sus, se poate concluziona că documentația (evaluarea stării structurilor, sistemelor și componentelor centralei) trebuie finalizată cel târziu în a doua parte a anului 2020, astfel încât pregătirea activităților pentru retehnologizare să poată începe în 2022, după aprobarea studiului de fezabilitate", se menționa în documentația de atribuire.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica retehnologizare cernavoda
retehnologizare reactorul 1 cernavoda
retehnologizare unitatea 1 cne cernavoda
snc lavalin candu energy