Nuclearelectrica l-a suspendat din funcție pe directorul sucursalei Cernavodă, urmărit penal de DNA

Nuclearelectrica l-a suspendat din funcție pe directorul sucursalei Cernavodă, urmărit penal de DNA
scris 22 feb 2016

Conducerea Nuclearelectrica (SNN) a decis suspendarea din funcție a șefului sucursalei centralei nuclearelectrică Cernavodă, Ionel Bucur, precum și a directorului economic al sucursalei, Elena Negulici, urmăriți penal de DNA pentru prejudicierea cu peste 3 milioane euro a Nuclearelectrica, prin acordarea preferențială a unui contract de protecție și pază a activelor centralei, cu încălcarea legislației în vigoare.

"Conducerea SNN a decis suspendarea din funcție a directorului sucursalei CNE Cernavodă și a directorului Economic al CNE Cernavodă pe durata aplicării măsurii controlului judiciar. În vederea asigurării continuității activității, conducerea SNN a decis ca domnul Marian Șerban, directorul centralei CNE Cernavodă, să preia atribuțiile funcției de director al sucursalei CNE Cernavodă și doamna Titina Holobiuc să preia atribuțiile funcției de director economic în cadrul CNE Cernavodă", se arată într-o informare a Nuclearelectrica.

La sfârșitul săptămânii trecute, DNA a anunțat că doi actuali directori și trei foști șefi de la centrala nucleară de la Cernavodă, printre care directorul general în funcție al acesteia, sunt urmăriți penal pentru prejudicierea cu peste 3 milioane euro a Nuclearelectrica, prin acordarea preferențială a unui contract de protecție și pază a activelor centralei, cu încălcarea legislației în vigoare, în condițiile în care firma căreia i s-a atribuit contractul nu deținea certificat de securitate industrială emis de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).

 200 de mineri de la exploatarea Lonea din CE Hunedoara s-au blocat în subteran și nu ies până nu vine ministrul CITEȘTE ȘI 200 de mineri de la exploatarea Lonea din CE Hunedoara s-au blocat în subteran și nu ies până nu vine ministrul

Astfel, DNA a dispus începerea urmăririi penale, sub control judiciar, pentru fapte de abuz în serviciu și conflict de interese, pentru directorul general al CNE Cernavodă, Ionel Bucur, pentru Elena Negulici, în prezent director economic al CNE Cernavodă, la data faptelor director economic al Nuclearelectrica, pentru Ionel Encică și Laurențiu Nicola, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor și șefi serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă la data faptelor, pentru Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă la data faptelor, și pentru Victor Dărămuș, administrator al unei societăți comerciale.

"Față de celelalte persoane cu privire la care s-a pus în mișcare acțiunea penală, SNN va acționa în conformitate cu prevederile Codului Muncii. Faptele constatate de ancheta DNA nu au afectat și nu vor afecta în niciun fel securitatea nucleară, operarea centralei și/sau asigurarea tuturor celorlalte funcții suport aferente activității de bază, compania desfășurându-și activitatea în conformitate cu obiectivele asumate", menționează Nuclearelectrica.

Marian Șerban a ocupat până în prezent funcția de director de centrală CNE Cernavodă unitățile 1 și 2, coordonând direcția de producție, direcția tehnică, departamentele de control lucrări, radioprotecție, securitate nucleară și monitorizare performanțe pentru ambele unități nucleare. Are o experiență de peste 30 de ani în industria nucleară, ocupând funcții de conducere pe perioada punerii în funcțiune a ambelor unități ale CNE Cernavodă. Este absolvent al Facultății de Fizică Tehnologică și deține un doctorat în inginerie industrială.

Titina Holobiuc este economist de profesie și are o experiență de 31 de ani în domeniul financiar-contabil, coroborat cu specificul industriei nucleare. Este absolventă a ASE, facultatea de Finanțe-Contabilitate.

Omniasig va asigura aproape 2.000 de vehicule ale Ministerului Apărării CITEȘTE ȘI Omniasig va asigura aproape 2.000 de vehicule ale Ministerului Apărării

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie 2008 – mai 2014, inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel și Nicola Laurențiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcții de conducere din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) și a sucursalei CNE Cernavodă, prin acțiuni sau inacțiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce țin de atribuțiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecție fizică și monitorizare pentru centrala nuclearoelectrică Cernavodă.

"Acțiunile sau inacțiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferențial, a serviciilor menționate către o societate controlată de inculpatul Dărămuș Victor, prin eludarea legislației în domeniul atribuirii contractelor de achiziție publică și a legislației speciale în domeniul încheierii și derulării contractelor ce necesită autorizații speciale din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că, prin respectivul contract, se gestionau informații clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condițiile necesare pentru negocierea și derularea acordului-cadru și a contractelor subsecvente, în lipsa autorizației de securitate industrială și a certificatului de securitate industrială emis ORNISS", se arată într-un comunicat al DNA.

Sursa citată mai menționează că cei cinci inculpați au urmărit sau, după caz, au acceptat ca ceilalți participanți la procesul de achiziție (membrii ai Consiliului de Administrație, directori generali ai SNN, membrii ai serviciilor de achiziții) să îndeplinească defectuos acte ce țin de atribuțiile de serviciu, fără vinovăție, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor sus menționați, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgențe, generată tocmai de inacțiunea anterioară a inculpaților.

"Această conduită infracțională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurențială, discriminatorie și lipsită de eficiență în cheltuirea banilor publici, contrar dispozițiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Consecința directă a favorizării acestei societăți a fost autorizarea la plată, de către inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel, a sumei totale de 3.471.463 euro către societatea omului de afaceri, plăți care reprezintă prejudiciul adus Societății Naționale Nuclearelectrica/CNE Cernavodă, concomitent cu obținerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă", arată DNA.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
cernavoda
centrala nucleara de la cernavoda
cernavoda unitatile 1 si 2