Nuclearelectrica și Nova Power&Gas fac joint-venture 50%-50% pentru mini-reactoarele nucleare americane NuScale. Clujenii dețin amplasamentul de la Doicești

Nuclearelectrica și Nova Power&Gas fac joint-venture 50%-50% pentru mini-reactoarele nucleare americane NuScale. Clujenii dețin amplasamentul de la Doicești
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 sep 2022

Proiectul construirii pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a unei capacități de producție de energie electrică de 462 MW, compusă din șase mini-reactoare modulare (SMR) a câte 72 MW fiecare, concepute și dezvoltate de către compania americană NuScale, va fi implementat de către o societate de proiect nou-înființată, la care Nuclearelectrica (SNN) și firma clujeană Nova Power&Gas vor deține, cel puțin într-o primă etapă, participații egale, de câte 50%, se arată într-un document al operatorului de stat al centralei nucleare de la Cernavodă, analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Terenul amplasamentului de la Doicești se află în proprietatea Nova Power&Gas (NPG), parte a grupului E-INFRA, deținut de antreprenorii clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu. Aceștia intenționau inițial să construiască mai multe centrale pe gaz și solare la Doicești, însă au intrat în parteneriat cu Nuclearelectrica după debutul căutărilor companiei de stat românești pentru cel mai bun loc de amplasare a SMR.

CONFIRMARE Fumătorii au răsuflat ușurați doar o lună. Liderul pieței, BAT, a scumpit țigările. LISTA noilor prețuri CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fumătorii au răsuflat ușurați doar o lună. Liderul pieței, BAT, a scumpit țigările. LISTA noilor prețuri

În mai, SNN, NPG și NuScale au semnat un memorandum neangajant care, printre altele, pune la dispoziție, pentru o perioadă de 2 ani (perioadă care va putea fi extinsă prin acordul părților), amplasamentul pentru efectuarea activităților de evaluare, planificare și autorizare care vor include, fără a se limita la: activități preliminare de inginerie, studii privind estimarea costurilor proiectului, evaluarea și caracterizarea amplasamentului (inclusiv studii geotehnice), evaluarea impactului asupra mediului, identificarea eventualelor modificări de proiect pentru adaptarea la condițiile specifice amplasamentului, întocmirea documentațiilor suport pentru autorizare etc.

″Primul pas pentru dezvoltarea proiectului îl reprezintă înființarea unei noi companii, organizate sub forma unei societăți pe acțiuni, pentru dezvoltarea proiectului („companie/societate de proiect”). La momentul înființării companiei de proiect, acționariatul companiei de proiect va fi 50% SNN și 50% Nova Power and Gas SRL („NPG”), proprietara terenului din localitatea Doicești. Capitalul social inițial al companiei de proiect va fi de 2 milioane euro. SNN și NPG își propun să pornească cu dețineri egale în compania de proiect, urmând ca structura de capital a acestei companii să evolueze, dacă va fi cazul, în funcție de planul de investiții ce se va fundamenta și agrea pentru proiect. În acest plan de investiții, se vor include bugetul și calendarul de investiții, iar acționarii vor cădea de acord asupra sumelor pe care își propun să le investească și asupra modalităților prin care vor finanța proiectul″, se menționează în document.

Alin Burcea, ANAT: Situația actuală a Blue Air reprezintă cronica unui faliment anunțat. Vinovații sunt în primul rând acționarii companiei, care nu au dat doi bani pe pasageri CITEȘTE ȘI Alin Burcea, ANAT: Situația actuală a Blue Air reprezintă cronica unui faliment anunțat. Vinovații sunt în primul rând acționarii companiei, care nu au dat doi bani pe pasageri

Potrivit sursei citate, cota de participare egală în acționariatul companiei de proiect face posibilă crearea unei structuri stabile și echilibrate din punct de vedere decizional și minimizează riscul consolidării gradului de îndatorare a companiei de proiect la nivelul SNN, cu consecințe adverse în ceea ce privește posibilitatea atragerii de finanțări bancare de către SNN pentru dezvoltarea proiectelor sale investiționale.

″Structura de dețineri egale, 50%-50%, permite deasemenea demararea rapidă a proiectului. SNN și NPG au în vedere atragerea de noi investitori în acționariatul companiei de proiect în scopul finanțării proiectului. Este anticipat că atragerea unor noi investitori în proiect va presupune o probabilă reducere a participației acționarilor inițiali în capitalul social al companiei de proiect. Cooptarea altor investitori în acționariatul companiei de proiect securizează totodată suplimentar finanțarea proiectului. Exemplificativ, în cazul în care, din diverse motive, compania de proiect s-ar afla în imposibilitatea de a mai asigura finanțarea proiectului, un nou acționar ar putea prelua susținerea financiară a proiectului, prin propriul capital sau prin cooptarea altor investitori″, se mai spune în document.

USR atenționează că Guvernul lucrează la modificarea criteriilor de guvernanță corporativă la companiile de stat, cu excepții pentru companii din energie și industria de apărare CITEȘTE ȘI USR atenționează că Guvernul lucrează la modificarea criteriilor de guvernanță corporativă la companiile de stat, cu excepții pentru companii din energie și industria de apărare

Absența din compania de proiect a americanilor de la NuScale nu este o surpriză, modelul lor investițional și de business fiind cu totul altul. După cum a relatat Profit.ro, acesta presupune încasarea de la clienți a 90% din veniturile aferente unui contract de construire și operare a unei unități de producție de energie înainte de punerea în funcțiune a acesteia.

″Suntem o mașinărie de brevete, avem peste 600. Multe dintre brevetele pe care le deținem sunt legate de dezvoltarea de programe IT și ar fi foarte greu (pentru un competitor – n.r.) să facă inginerie inversă (pentru a descoperi cum funcționează tehnologia NuScale – n.r.) fără să aibă aceste programe. Deținem toate drepturile de proprietate intelectuală pe software, care este aprobat de către Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission - NRC). Modelul nostru de business se bazează pe cheltuieli de capital reduse. Noi furnizăm tehnologie. Nu suntem o companie de inginerie, nici de fabricație și nici de construcții″, declara la finalul anului trecut CEO-ul NuScale, John Hopkins.

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoare nucleare
reactoare modulare mici smr
nuscale smr
nuclearelectrica smr