O scumpire a gazelor pentru români a ajuns pe masa justiției UE, cu cel mai mare furnizor casnic din România

O scumpire a gazelor pentru români a ajuns pe masa justiției UE, cu cel mai mare furnizor casnic din România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 8 aug 2023

Engie România, parte a grupului francez omonim, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație din România, cu o cotă de piață locală de peste 46% pe segmentul clienților casnici, a solicitat Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) să se pronunțe asupra unor litigii naționale cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și cea pentru Protecția Consumatorului (ANPC), survenite în urmă cu aproape 2 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

După cum a relatat Profit.ro în detaliu la acel moment, în toamna anului 2021, cele două instituții au decis (fiecare separat) să oblige compania să anuleze ca netransparentă, respectiv incorectă, o majorare cu aproape 13%, de la 1 noiembrie anul respectiv, a prețului de furnizare a gazelor pentru clienții casnici care acceptaseră tacit oferta "Engie Gas Start", de la 0,15524 lei/kWh plus TVA (cât fusese de la 1 iulie 2021) la 0,175 lei/kWh plus TVA. Înainte de 1 iulie, prețul fusese de 0,1239 lei/kWh plus TVA.

România are cea mai mare pondere a persoanelor aflate în risc de sărăcie care nu au bani pentru un abonament la internet CITEȘTE ȘI România are cea mai mare pondere a persoanelor aflate în risc de sărăcie care nu au bani pentru un abonament la internet

În plus, atât ANRE, cât și ANPC au amendat Engie cu 800.000 lei, respectiv 150.000 lei. Mai mult, ANPC a ordonat și "măsura sancțiunii complementare de suspendare a activității operatorului economic până la încetarea practicii comerciale incorecte (…)".

Furnizorul de gaze a contestat deciziile și sancțiunile în justiție, iar în procesul cu ANRE, pierdut în primă instanță, a solicitat sesizarea CJUE, solicitare admisă de tribunalul românesc.

VIDEO Semnul X a fost eliminat de pe sediul Twitter, după ce vecinii au făcut plângeri CITEȘTE ȘI VIDEO Semnul X a fost eliminat de pe sediul Twitter, după ce vecinii au făcut plângeri

″În esență, atât ANPC, (…), cât și ANRE, (…), au constatat aceeași faptă, pe care au încadrat-o diferit, respectiv ANPC ca încălcare a unei obligații legale față de consumatori, stabilită potrivit Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii (…), iar ANRE ca încălcare a obligației de transparență, stabilită de art. 143 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale.

Așadar, ambele autorități au impus Engie, prin acte distincte, aceeași obligație de remediere, constând în revenirea la prețul stabilit prin oferta-tip în luna aprilie 2021, care era semnificativ mai redus decât prețul de achiziție a gazelor naturale pe piața liberă, având în vedere evoluția acestui preț pe piață în perioada iulie - septembrie 2021 și ulterior″, arată compania în solicitarea de sesizare.

ULTIMA ORĂ SUA limitează vizele pentru unii cetățeni maghiari. Sunt afectați și o parte dintre români CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ SUA limitează vizele pentru unii cetățeni maghiari. Sunt afectați și o parte dintre români

Sesizarea cuprinde următoare întrebări preliminare adresate CJUE:

1) O presupusă încălcare a obligației de transparență care revine furnizorilor de gaze naturale în relația cu consumatorii casnici, implementată în legislația națională și care este considerată contravenție în această legislație, poate conduce și la obligarea de către autoritatea națională competentă a unui furnizor de gaze naturale să aplice în relația cu consumatorii un preț impus pe cale administrativă, care nu ține cont de principiul liberei formări a prețului pe piața de gaze naturale, principiu stabilit de prevederile articolului 3 alineatul (1) din Directiva 2009/73/CE?

2) Sancționarea unui furnizor de gaze naturale atât de către autoritatea de protecție a consumatorilor, cât și de către autoritatea de reglementare în domeniul energiei, prin emiterea a două procese-verbale de contravenție distincte prin care i se impun furnizorului aceleași măsuri (dublarea actelor administrative de impunere de măsuri), poate fi considerată o restrângere justificată a principiului non bis in idem, în temeiul dispozițiilor articolului 52 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene sau încalcă acest principiu? Un asemenea cumul de acte de impunere a acelorași măsuri, în baza unor fapte identice, de autorități diferite, respectă principiul proporționalității?

TABEL Săptămâna scumpirilor. Benzina și motorina standard au sărit de 7 lei în mai multe stații din capitală. Prețuri mai mari cu 40 bani/l decât la începutul verii CITEȘTE ȘI TABEL Săptămâna scumpirilor. Benzina și motorina standard au sărit de 7 lei în mai multe stații din capitală. Prețuri mai mari cu 40 bani/l decât la începutul verii

Curtea Europeană nu s-a pronunțat încă asupra sesizării.

Speța precede cronologic primele măsuri de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor la energie și gaze adoptate în România prin legislație primară, intrate în vigoare începând cu 1 noiembrie 2021. În prezent, prețul final plafonat al gazelor pentru clienții casnici este de 0,31 lei/kWh și ar urma să fie menținut la acest nivel până la 31 martie 2025, stipulează legea în vigoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț gaze
scumpire gaze
plafonare preț gaze
engie amenzi anre anpc