Oltchim concediază încă 225 de angajați. Numărul disponibilizaților ajunge la 1.194

Oltchim concediază încă 225 de angajați. Numărul disponibilizaților ajunge la 1.194

Sursa foto: www.realitateavalceana.ro

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 sep 2015

Oltchim (OLT), companie cu capital majoritar de stat aflată în insolvență din ianuarie 2013, va concedia în perioada următoare încă 225 de salariați, dintre care 114 angajați ai diviziei petrochimică Bradu de la Pitești, personalul disponibilizat urmând să primească salariile restante datorate de societate, precum și până la 12 salarii compensatorii, se arată într-un comunicat al Oltchim.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Rezultatele economice pozitive înregistrate de OLTCHIM în primul semestru, precum și investițiile realizate din surse proprii în îmbunătățirea eficieței instalațiilor de producție au condus la o reducere a numărului de angajați cu 225 de persoane, față de un număr de circa 500 de disponibilizați  estimat  initial, ceea  implică  o economie cu cheltuielile salariale  lunare de 968.000 lei", se menționează în comunicat, remis joi Bursei de Valori București (BVB).

Din numărul total de 225 angajați ce vor fi disponibilizați, 114 sunt salariați ai diviziei Bradu de la Pitești, unitate aflată în conservare din 2010. Cei 225 de salariați aflați pe listele de disponibilizări se adaugă unui număr de 969 de foști angajați care au fost concediați în urmă cu doi ani, astfel că totalul celor care au plecat din companie ajunge la 1.194.

Deciziile de concediere vor fi comunicate în 30 de zile de la notificarea Inspectoratului Teritorial de Muncă și Agenției Teritoriale de Ocupare a Forâei de Muncă, a precizat compania.

Disponibilizările au fost decise de către administratorii judiciari ai combinatului de la Râmnicu Vâlcea după consultări cu reprezentanții salariaților și fac parte din planul de reorganizare al Oltchim aprobat în data de 22 aprilie și care prevede diminuarea costurilor operaționale fixe cu circa 450.000 euro/lună.

"Toți salariații disponibilizați vor primi lunar începand din prima lună dupa disponibilizare salariile restante datorate de societate, iar începând din februarie-martie anul viitor vor încasa lunar echivalentul unui salariu, dar nu mai mult de salariul mediu brut la nivel de Oltchim, până la epuizarea fondului de salarii compensatorii, maxim 12, in funcție de vechimea in muncă. De asemenea, angajații disponibilizați vor beneficia de drepturile aferente concediului de odihnă pentru intreg anul și de prima de vacanță”, se arată în comunicat.

Totodată, Oltchim precizează că a achitat, ca "urmare a rezultatelor pozitive din primul semestru", drepturile salariale aferente unei luni pentru cei aproximativ 2.200 de angajați. Personalul disponibilizat in 2013 a încasat lunar în contul salariilor compensatorii, în aprilie și mai, suma de 531 lei, iar începând cu luna iunie 1.000 lei lunar.

Potrivit unui document oficial obținut de Profit.ro, lipsa unui investitor care să preia compania Oltchim a blocat plata salariilor compensatorii către cei aproape o mie de angajați disponibilizați în urmă cu doi ani, salarii care ar trebui achitate de către compania de stat din banii plătiți de un viitor proprietar, iar Guvernul caută o soluție pentru ca această problemă socială să nu degenereze. Varianta găsită relevă însă că foștii angajați își vor primi integral banii cuveniți abia peste trei ani și jumătate.

Datoria totală netă către cei 969 foști angajați ai Oltchim depășește 36,5 milioane lei și, conform documentului obținut de Profit.ro, nu poate fi avansată decât soluția unei plăți lunare de 1.000 lei/persoană.

În primăvara acestui an, creditorii Oltchim au aprobat reorganizarea companiei prin introducerea activelor performante într-o entitate separată care să fie privatizată, Oltchim SPV.

În ultimele două luni, reprezentanții companiei chineze de petrochimie Junlun Petroleum Co. Ltd. au efectuat mai multe vizite în România, reprezentanții acesteia având întâlniri inclusiv cu ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, în urma cărora și-au manifestat interesul pentru privatizarea combinatului chimic.

În plus, în iulie, cei de la Chimcomplex și-au reafirmat interesul pentru Oltchim, afirmând că intenționează să achiziționeze combinatul și să înființeze astfel Compania Română de Chimie. Directorul Chimcomplex, Dumitru Coman, a declarat că echipa de management a grupului SCR, din care face parte compania, deține expertiza și soluțiile necesare pentru salvarea Oltchim.

Oltchim a raportat, pe primul semestru din 2015, un profit net, contabil, de 2,31 miliarde lei (518 milioane euro), după anularea unor datorii de 2,35 miliarde lei în baza planului de reorganizare, din activitatea curentă combinatul chimic având în primul semestru pierderi în scădere la 9,12 milioane lei, se arată în raportul semestrial al companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
angajati
concedieri