OMV Petrom a devenit oficial primul furnizor de gaze naturale lichefiate din România

OMV Petrom a devenit oficial primul furnizor de gaze naturale lichefiate din România
scris 18 iun 2021

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, totodată deținător al rafinăriei Brazi, al centralei electrice pe gaze omonime și al unei rețele naționale de 560 de benzinării, a devenit oficial primul furnizor de gaze naturale lichefiate (GNL sau LNG, varianta în engleză, de la Liquefied Natural Gas) din România, primind licență de furnizare din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

General Fusion, startup sprijinit de fondatorul Amazon, va construi prima sa centrală de fuziune nucleară în Marea Britanie CITEȘTE ȘI General Fusion, startup sprijinit de fondatorul Amazon, va construi prima sa centrală de fuziune nucleară în Marea Britanie

"Vedem dezvoltarea proiectului de producție de gaze naturale de la Marea Neagră (Neptun Deep – n.r.) ca foarte importantă pentru OMV Petrom, inclusiv pentru partea de mobilitate pe gaz (autovehicule alimentate cu gaz - n.r.), credem că în România există potențial în acest sens. Tocmai am primit de la ANRE licență de furnizare de LNG, suntem primii care avem o astfel de licență. Este important în special pentru a dezvolta mobilitatea, ar fi o sursă de a reduce impactul poluării asupra aerului, iar OMV Petrom vrea să fie foarte activ în acest sector", a declarat șeful diviziei Downstream Gas a OMV Petrom, Frank Neel, la un seminar pe teme energetice.

CCR a decis că sunt neconstituționale numirile conducerilor interimare ale SRTv și SRR de către Parlament CITEȘTE ȘI CCR a decis că sunt neconstituționale numirile conducerilor interimare ale SRTv și SRR de către Parlament

Compania-mamă austriacă a Petrom, OMV AG, menționează în raportul său anual pe 2020 că intenționează să deschidă anul acesta prima stație de alimentare cu LNG din Austria, destinată vehiculelor comerciale cu gabarit mare. De altfel, austriecii sunt foarte activi în tradingul de LNG, în special prin intermediul terminalului de import și regazeificare Gate din portul olandez Rotterdam, cel mai important din Europa.

"În 2020, OMV și-a îmbunătățit din nou, substanțial, capacitatea de utilizare a terminalului de regazeificare Gate. Mai mult, businessul cu LNG adaugă o sursă suplimentară de gaze în scopul atingerii țintelor ambițioase de vânzări ale OMV în nord-estul Europei, întărind totodată securitatea aprovizionării pentru portofoliul diversificat de furnizare al OMV. Businessul cu LNG sprijină și integrarea în portofoliu a operațiunilor de furnizare, marketing și trading. În plus, divizia Downstream Gas a livrat primul său transport de LNG către China. Contractele cu Gazprom la punctele occidentale de livrare sunt completate și de acorduri cu privire la livrări de LNG", se arată în documentul citat.

VIDEO După seceta adusă de pandemie, proprietarii de restaurante din Centrul Vechi al Capitalei au intrat direct sub asediul suporterilor străini CITEȘTE ȘI VIDEO După seceta adusă de pandemie, proprietarii de restaurante din Centrul Vechi al Capitalei au intrat direct sub asediul suporterilor străini

În august 2019, OMV a închiriat de la Gazprom o platformă navală de stocare și regazeificare de LNG, pe care austriecii au ancorat-o în portul Rotterdam.

OMV Petrom a achiziționat în luna noiembrie a anului 2019 gaz natural lichefiat (GNL) în valoare de 41,4 milioane de lei de la OMV Gas Marketing & Trading GmbH, membră a grupului austriac OMV, principal acționar al companiei românești. Potrivit unor surse din piață, a fost vorba de o operațiune complexă, care a vizat achiziționarea de către OMV Petrom a unei cantități de 50 de milioane de metri cubi din Norvegia, cu livrare în terminalul Revithoussa din Grecia, cantitate care a făcut apoi obiectul unui swap cu Gazprom, care a livrat OMV Petrom gaz prin interconectorii tradiționali, respectiv conductele Gazprom care tranzitează România.

Transportatorii de marfă se revoltă împotriva ANAF. Vor circula cu viteză redusă pe cele mai importante artere din țară CITEȘTE ȘI Transportatorii de marfă se revoltă împotriva ANAF. Vor circula cu viteză redusă pe cele mai importante artere din țară

România ar putea avea peste 5 ani un terminal funcțional de import de gaze naturale lichefiate (GNL) la țărmul Mării Negre, reiese din noul Plan de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor naturale (SNT) elaborat de operatorul sistemului, compania de stat Transgaz.

Potrivit documentului citat, printre proiectele investiționale noi avute în vedere de Transgaz pentru perioada menționată se numără "Interconectarea SNT la Terminal GNL amplasat la malul Mării Negre". Mai precis, este vorba de interconectarea la terminal a conductelor de tranzit T1 și T2 Isaccea-Negru Vodă. Cum în prezent nu există niciun astfel de terminal GNL la țărmul românesc al mării, rezultă că o astfel de facilitate ar urma de asemenea să fie construită.

META Trust, format din nume grele de investitori din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital, vine la bursă în iulie CITEȘTE ȘI META Trust, format din nume grele de investitori din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital, vine la bursă în iulie

De asemenea, dat fiind că este vorba despre preluarea de gaze dintr-un terminal GNL în sistemul național de conducte, din document rezultă intenția de construire la malul mării a unei instalații de regazeificare, care să preia gazele lichefiate aduse din import cu nave specializate și să le pregătească pentru intrarea în conductele Transgaz.

Calendarul estimativ al proiectului de interconector al Transgaz se suprapune cu cel avut în vedere pentru vechiul proiect AGRI, prin care gaze extrase din zăcăminte offshore din Marea Caspică ar urma să fie lichefiate în Georgia, transportate cu nave până la Constanța, iar acolo regazeificate într-un terminal de profil. Unul dintre acționarii proiectului AGRI, SOCAR, declara în 2019 că se discută ca proiectul să fie implementat în orizontul 2024-2026, odată cu intrarea în producție a fazei a doua de dezvoltare a zăcământului azer offshore Shah Deniz și a altora similare.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom gaze naturale lichefiate
omv lng
omv gazprom lng
pret gaze
statii alimentare vehicule lng