OMV Petrom a vândut gaze cu livrare în iarna viitoare cu o treime mai ieftine decât cele din această iarnă

OMV Petrom a vândut gaze cu livrare în iarna viitoare cu o treime mai ieftine decât cele din această iarnă
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 30 mar 2020

Supraoferta de gaz existentă pe piața autohtonă și europeană și perspectiva unei diminuări considerabile a consumului non-casnic ca urmare a deciziei guvernului de carantinare a economiei au condus la o ieftinire considerabilă a gazelor naturale pe piețele centralizate. OMV Petrom a fost prima companie care a scos la vânzare gaz cu livrare în iarna viitoare, obținând un preț de 80,08 lei/MWh, cu 30% sub cel realizat anul trecut pentru gazul cu livrare în această iarnă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Dacă anul trecut, în urma incertitudinilor privind aplicarea controversatei OUG 114, OMV Petrom a așteptat până în luna august să scoată la licitație gaz pentru sezonul rece 2019, în acest an a făcut acest lucru încă din luna martie.

Nu este exclus ca acesta să fie rezultatul atât al evoluției prețului pe piețele internaționale (pe bursa austriacă CEGH prețul gazului cu livrare în iarna viitoare a coborât la aproape de 12,4 euro/MWh), dar și al denunțării unilaterale a unor contracte bilaterale semnate în prealabil cu consumatori non-casnici, având în vedere că anul trecut OMV Petrom și-a majorat considerabil cota de pe piața concurențială.

OMV Petrom estimează un profit în scădere cu 21% la un preț al barilului dublu față de cel actual! Orice ieftinire cu 1 dolar a țițeiului va avea un impact negativ de 20 de milioane de euro CITEȘTE ȘI OMV Petrom estimează un profit în scădere cu 21% la un preț al barilului dublu față de cel actual! Orice ieftinire cu 1 dolar a țițeiului va avea un impact negativ de 20 de milioane de euro

Potrivit calculelor Profit.ro, OMV Petrom și-a majorat cota de piață (pe cea concurențială) de la 28%, în martie 2019, la 40%, în martie 2020.

OMV Petrom a vândut recent pe platforma Bursei Române de Mărfuri (BRM) o cantitate de 59 GWh cu furnizare în iarna viitoare (sezonul rece 2020) la un preț mediu de 80,08 lei/MWh.

Prețul este egal cu cel reglementat plus tarife de înmagazinare.

Comparativ, în luna august a anului trecut, OMV Petrom a scos în trei rânduri la licitație gaz cu livrare în această iarnă (sezon rece 2019), prețul realizat situându-se între 120 și 121 de lei/MWh.

Chiar dacă OMV Petrom nu a precizat pe ce preț al gazului și-a alcătuit bugetul pe acest an, compania a subliniat că orice ieftinire a prețului gazului cu un euro/MWh va avea un impact negativ de 18 milioane de euro asupra rezultatelor financiare.

Alte 2 companii au mai vândut în prima parte a anului trecut gaze cu livrare în sezonul rece 2019, AIK Energy și CEZ Vânzare, la un preț similar. Cel puțin în cazul AIK Energy, acestea erau probabil gaze care proveneau din import.

În ceea ce privește trazacțiile efectuate cu gaze cu livrare mai apropiată, prețurile au scăzut abrut în ultima perioadă.

Astfel, gazele cu livrare în luna aprilie se tranzacționează în prezent la un preț situat sub 60 de lei/MWh, mai exact 59,8 lei/MWh.

Și gazele cu livrare în luna mai sunt cotate la un preț inferior actualului preț reglementat, de 68 de lei/MWh. Până în prezent, pe BRM au fost efectuate două astfel de tranzacții, prima pe 17 martie la un preț de 67 lei/MWh, a doua pe 18 martie, la un preț de 64 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
iarna
omv petrom
aik energy