OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi din România, spune că activitatea sa de explorare și producție (E&P) rămâne profitabilă și la o cotație a țițeiului de 30 dolari/baril, în condițiile în care aceasta s-a cifrat la o medie de 76 dolari/baril pentru sortimentul de referință Brent în primul trimestru din al anului, față de 83 dolari/baril în T1 2024, iar perspectiva companiei pentru întreg anul în curs indică o valoare de 70 dolari/baril sau chiar mai mică.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
″Acum, când ne uităm puțin la pragul de rentabilitate al fluxului de trezorerie din activitatea de exploatare, pentru portofoliul nostru tradițional din E&P, acesta este undeva la 30 de dolari pe baril″, a declarat directoarea financiară a companiei controlate de austriecii de la OMV, Alina Popa.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
OMV Petrom a consemnat un preț mediu realizat de vânzare a țițeiului extras de 66,11 dolari/baril în T1 2025, față de 73,27 dolari/baril în perioada similară a anului trecut și de 71,15 dolari/baril pentru întreg anul 2024.
Pe de altă parte, costul unitar de producție a crescut cu 7%, la 17 dolari/ baril echivalent petrol (bep), reflectând scăderea producției disponibile pentru vânzare, creșterea costurilor (cheltuieli cu personalul, energia, materialele și serviciile, precum și taxa pe construcții nou introdusă (0,34 dolari/bep), parțial contrabalansate de cursul de schimb favorabil (dolarul s-a apreciat față de leu). Costul de producție exprimat în lei a crescut cu 10%, la 80,5 lei/bep.
″În ceea ce privește prețurile petrolului, evident, puteți vedea că ne-am redus perspectivele pentru întregul an cu 5 dolari/baril. Anticipăm, evident, un preț mai mic în al doilea, al treilea și al patrulea trimestru în general. (...) În legătură cu anul 2026 și mai departe, vom veni mai târziu spre sfârșitul anului și începutul anului viitor în această privință. Singurul meu comentariu este că, fiind în industria de petrol și gaze naturale de mulți ani, suntem obișnuiți cu suișuri și coborâșuri.
Știm că trebuie să le răspundem. Le răspundem. După cum am menționat, ne concentrăm mult pe costuri în companie, deoarece avem prețuri în scădere ale materiilor prime. Ei bine, avem costuri în creștere din cauza inflației din ultimii ani și avem multe inițiative în curs de desfășurare pentru a încerca să abordăm acest lucru, pentru a continua să facem compania rezilientă la prețuri mai mici″, a punctat CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere.

″(...) cursul de schimb are un impact asupra costului nostru de producție pe baril, am putea vedea unele efecte potențiale din asta. Cu toate acestea, acest lucru nu este chiar în controlul nostru. Așadar, ne concentrăm pe programele de costuri. (...) Aceste programe de costuri se concentrează pe reducerea costurilor. (...) Și, în general, dacă vrem să le cuantificăm, deși lucrăm cu adevărat la ele zi de zi și sperăm să ne îmbunătățim în continuare, vorbim despre aproximativ 150 de milioane euro dacă comparăm 2027 cu 2024. Aceasta ar fi cifra la care lucrăm. Și da, suntem -- așa cum am spus, sperăm, s-ar putea să mergem chiar mai departe de atât″, a spus și Alina Popa.
Declarațiile au fost făcute pe 30 aprilie, ziua prezentării rezultatelor financiare ale OMV Petrom pe primul trimestru al anului, adică înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale și de demisia premierului Marcel Ciolacu. De atunci și până pe 7 mai inclusiv, leul s-a depreciat cu 2,53% față de dolar (de la 4,3787 la 4,4898 lei/dolar) și cu 2,44% față de euro (de la 4,9775 la 5,0991 lei/euro), conform datelor de referință ale BNR.

″(...) pentru a lua o decizie, dacă acordăm dividende speciale, vom lua în considerare trei elemente. Primul este legat de modificările regimului fiscal și de reglementare din România. Adică, vedem situația bugetului de stat. Ne uităm la asta. Vedem potențiale schimbări după alegeri. Așa că trebuie să înțelegem foarte clar care sunt aceste schimbări și în ce măsură ne afectează. Acesta este primul element.
Al doilea este cu siguranță progresul investițiilor noastre, avem planuri de investiții semnificative. Vom evalua. Vom vedea unde ne aflăm cu toate proiectele în desfășurare. Și a treia dimensiune, desigur, este în jurul evoluției mediului de piață și a performanței noastre financiare în prima parte a anului. În mod clar, suntem o companie foarte puternică.
Știți, suntem pe o bază de numerar net, iar să fim competitivi pe partea de dividende este important pentru noi. Dar vom evalua toate aceste trei dimensiuni, și vom decide dacă vom acorda dividende speciale undeva la mijlocul anului″, a arătat directoarea financiară a companiei.
OMV Petrom a înregistrat în primul trimestru din 2025 un profit net de 1,07 miliarde, cu aproape 24% mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut (1,399 miliarde lei). OMV distribuie anul acesta dividende ″uzuale″ de 2,8 miliarde lei, din profitul net de 4,2 miliarde lei al anului 2024, valoarea brută a dividendului de bază fiind cu 7,5% mai mare față de cea aferentă anului precedent.