OMV primește o notă mai bună de la Moody’s, după ce a renunțat la active costisitoare din România și Marea Britanie

OMV primește o notă mai bună de la Moody’s, după ce a renunțat la active costisitoare din România și Marea Britanie
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 mai 2018

Moody's Investors Service a urcat de la ‘Baa1’ la ‘A3’ calificativul acordat grupului austriac OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom, citând îmbunătățirea profilului de afaceri al grupului, inclusiv pe fondul renunțării la active costisitoare din Marea Britanie și România.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Modificarea calificativului asociat datoriilor pe termen lung ale OMV “reflectă, în principal, îmbunătățirea profilului de afaceri, în urma procesului de transformare din ultimii doi ani. OMV a renunțat la active cu costuri ridicate de producție, precum operațiunile de upstream (explorare și producție – n.r.) din Marea Britanie și câmpurile petroliere mature din România, dar și la operațiuni secundare, precum rețeaua de distribuție a carburanților din Turcia, OMV Petrol Ofisi. Acestea au majorat flexibilitatea financiară a companiei și au creat spațiu pentru achiziția de active upstream” arată agenția de evaluare financiară.

Anul trecut, OMV a vândut parcul eolian Dorobanțu către compania candiană Transeastern Power în schimbul sumei de 23 milioane de euro și a renunțaț la 19 alte active cu o profitabilitate mai redusă, în cadrul strategiei companiei de a eficientiza activitatea de upstream. Planurile austriecilor pentru România prevăd externalizarea altor 50-60 de zăcăminte mai puțin profitabile.

Compania-mamă austriacă a OMV Petrom riscă să-i fie blocată cedarea către Gazprom a unor zăcăminte offshore din Norvegia CITEȘTE ȘI Compania-mamă austriacă a OMV Petrom riscă să-i fie blocată cedarea către Gazprom a unor zăcăminte offshore din Norvegia

Moody's a revizuit în creștere și calificativul privind soliditatea financiară (BCA) a OMV, de la ‘baa2’ la ‘baa1’, precum și calificativul asociat obligațiunilor pe termen mediu ale grupului, de la ‘(P)Baa1’ la ‘(P)A3’. Perspectiva asociată calificativelor este stabilă.

Agenția de evaluare notează că OMV a început să cumpere active cu costuri de producție mai scăzute în 2017, printre care participația de 24,99% din perimetrul Yuzhno-Russkoye, controlat de Gazprom, pentru care a plătit 1,7 miliarde de euro.

OMV se așteaptă să încaseze pentru anul 2017 dividende în valoare totală de 160 de milioane de dolari de pe urma participației sale la Yuzhno-Russkoye, peste valoarea dividendelor care-i revin din profitul net obținut anul trecut de Petrom.

Recent, austriecii au anunțat alte două investiții majore, anume preluarea operațiunilor din sectorul upstream ale Shell din Noua Zeelandă, tranzacție de 578 milioane de dolari, precum și achiziția unei participații de 20% la concesiunile offshore SARB și Umm Lulu din Abu Dhabi, în schimbul a 1,5 miliarde de dolari.

“Deși cresc expunerea OMV la riscurile geopolitice, achizițiile recente consolidează vizibil profilul de business al OMV, în condițiile în care suplimentează producția ieftină pe segmentul de upstream și rezervele companiei, reducând, în același timp, expunerea pe activele mature din Austria și România”, arată Moody’s.

Agenția estimează că OMV va continua să își îmbunătățească indicatorii financiari și preconizează un profit ajustat înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) de circa 5,5 miliarde de euro și fluxuri de numerar disponibile de peste 1 miliard de euro anual în 2018 și 2019.

În 2017, OMV a raportat un rezultat EBITDA de 4,9 miliarde de euro, cu 31% peste rezultatul din 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
moody's
moodys
calificativ
rating