OPEC cere petroliștilor americani să pună umărul la reducerea producției globale

OPEC cere petroliștilor americani să pună umărul la reducerea producției globale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 oct 2017

Secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo, le-a cerut producătorilor de petrol din SUA să sprijine eforturile cartelului pentru reducerea stocurilor globale și reechilibrarea pieței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“Măsuri extraordinare” ar putea fi necesare anul viitor în vederea creării unui echilibru pe termen mediu și lung între cerere și ofertă, inclusiv din partea petroliștilor americani, a spus Barkindo la un forum energetic în India, citat de MarketWatch și Reuters.

“Îi îndemnăm pe prietenii noștri din sectorul gazelor de șist din America de Nord să trateze cu seriozitate această responsabilitate comună (...), deoarece nici ei nu sunt feriți de efectele scăderii prețurilor”, a transmis acesta.

Bursa Română de Mărfuri face apel la plenul Parlamentului să respingă monopolul OPCOM: BRUA este în pericol, Bruxelles-ul a introdus o dată infringement CITEȘTE ȘI Bursa Română de Mărfuri face apel la plenul Parlamentului să respingă monopolul OPCOM: BRUA este în pericol, Bruxelles-ul a introdus o dată infringement

Cotațiile petrolului s-au prăbușit în ultimii ani din cauza surplusului din piețe, în prezent fiind la mai puțin de jumătate comparativ cu prețurile de peste 100 dolari pe baril înregistrate în 2014.

În timp ce OPEC, împreună cu Rusia și alți mai producători de petrol, au agreat, la finele anului trecut, să reducă producția comună pentru a sprijini creșterea prețurilor, producția din SUA a crescut cu aproape 10% de la începutul anului, în principal pe fondul intensificării operațiunilor de exploatare a perimetrelor de gaze de șist.

Actualul acord dintre OPEC și ceilalți producători majori ar trebui să se încheie în martie 2018, însă sunt deja voci care cer o nouă extindere, în condițiile în care prețurile petrolului înregistrează fluctuații minore, sub pragul de 60 dolari pe baril.

Marți după-amiază, barilul de Brent era în creștere cu aproape 1% față de ieri, la 56,41 dolari, iar petrolul WTI, de referință pe piața americană, se tranzacționa la 50,25 dolari/baril, în urcare cu 1,35% raportat la închiderea de luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
sua
producatori
productie globala
preturi