OPEC se confruntă cu o slăbire a cererii pentru țițeiul său în prima jumătate a anului 2024

OPEC se confruntă cu o slăbire a cererii pentru țițeiul său în prima jumătate a anului 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 dec 2023

OPEC se confruntă cu o slăbire a cererii pentru țițeiul său în prima jumătate a anului 2024, în timp ce cota sa pe piața globală coboară la cel mai redus nivel de după pandemia de Covid-19, ca urmare a reducerilor producției și a ieșirii Angolei din organizație, conform calculelor Reuters și prognozelor analiștilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tendința înseamnă că grupul va avea dificultăți să atenueze măsurile de reducere a producției, dacă nu se va accelera cererea globală de petrol sau dacă OPEC nu va fi dispusă să accepte prețuri mai mici ale petrolului, scrie News.ro

ULTIMA ORĂ Guvernul majorează agresiv accizele și generează scumpirea carburanților cu 10%, în 2 etape CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul majorează agresiv accizele și generează scumpirea carburanților cu 10%, în 2 etape

Angola a declarat în această lună că părăsește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) din ianuarie 2024, după ieșirile Ecuadorului în 2020, Qatarului în 2019 și Indoneziei în 2016.

Plecarea Angolei va lăsa grupul cu 12 membri și va duce producția la sub 27 de milioane de barili pe zi (bpd) - mai puțin de 27% din oferta globală totală de 102 milioane de barili pe zi.

Ultima dată când cota de piață a OPEC a scăzut la 27% a fost în timpul pandemiei din 2020, când cererea globală a scăzut cu 15-20%.

Cererea globală și-a revenit de atunci la niveluri record, ceea ce înseamnă că OPEC a pierdut cotă de piață în fața rivalilor.

OPEC nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Grecii de la PPC, care au achiziționat operațiunile Enel din România, au cumpărat un parc eolian de 216 MW în zona offshore a orașului Alexandroupolis CITEȘTE ȘI Grecii de la PPC, care au achiziționat operațiunile Enel din România, au cumpărat un parc eolian de 216 MW în zona offshore a orașului Alexandroupolis

Grupul a produs aproximativ jumătate din țițeiul global în anii 1970, înainte de apariția surselor de aprovizionare non-OPEC, cum ar fi din Marea Nordului.

În ultimele decenii, ponderea OPEC s-a situat între 30% și 40%, dar creșterea record a producției unor rivali precum SUA a erodat constant această pondere în ultimii ani.

În noiembrie 2023, producția de țiței a OPEC a reprezentat 27,4% din piața totală, în scădere de la 32-33% în 2017-2018, potrivit cifrelor din rapoartele lunare ale grupului.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol