Operatorul de apă și canalizare al Capitalei devine producător și prosumator de energie regenerabilă

Operatorul de apă și canalizare al Capitalei devine producător și prosumator de energie regenerabilă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 mai 2023

Operatorul concesionar al serviciului public de apă potabilă și canalizare din Capitală, Apa Nova, companie controlată de gigantul francez al utilităților Veolia, are în derulare un număr de 4 proiecte de construire de unități de producție de energie fotovoltaică, cu putere instalată însumată de peste 3,2 MW și costuri totale estimate ce depășesc 3 milioane euro, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cel mai mare, de 2,7 MW, este amplasat pe un teren de circa 3,5 hectare aferent stației de pompare Sud a Apa Nova, din sectorul 5 al Bucureștiului (strada Șinei).

VIDEO & FOTO Am testat noua Dacia Spring Extreme, cu motor de 65 CP CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Am testat noua Dacia Spring Extreme, cu motor de 65 CP

Panourile solare vor fi instalate pe acoperișurile rezervoarelor din cadrul stației, potrivit documentației proiectului.

Valoarea totală a investiției, pentru care compania a solicitat deja autorizație de înființare de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), este estimată la peste 2,13 milioane euro plus TVA (cam 2,53 milioane euro în total).

Amazon.com și-a optimizat rețeaua de livrare în urma pandemiei de Covid-19, mărind vitezele de livrare și reducând costurile CITEȘTE ȘI Amazon.com și-a optimizat rețeaua de livrare în urma pandemiei de Covid-19, mărind vitezele de livrare și reducând costurile

″Sistemul electric fotovoltaic va produce energie electrică utilizând sursa regenerabilă reprezentată de energia solară și va livra energia produsă consumatorilor racordați la barele sistemului, loc de consum al operatorului economic beneficiar al investiției″, menționează sursa citată.

Apa Nova mai are 3 proiecte de montare de instalații fotovoltaice mai mici, cu care țintește statutul de prosumator. Acestea sunt gândite la o putere instalată cumulată de 0,575 MW, cu costuri însumate estimate la aproape 530.000 euro plus TVA (630.000 euro în total).

OTP Bank, obligată în instanță să elimine o anumită sintagmă dintr-o ofertă comercială, considerată incorectă de către comisarii ANPC/ Instituția bancară a contestat actul de control, însă instanța a dat definitiv câștig de cauză ANPC CITEȘTE ȘI OTP Bank, obligată în instanță să elimine o anumită sintagmă dintr-o ofertă comercială, considerată incorectă de către comisarii ANPC/ Instituția bancară a contestat actul de control, însă instanța a dat definitiv câștig de cauză ANPC

Centralele fotovoltaice de prosumator ale Apa Nova vor fi amplasate pe acoperișuri de clădiri, la depozitul Vitan din sectorul 3 (0,218 MW), la stația de repompare Băneasa din sectorul 1 (0,187 MW) și la stația de pompare Pantelimon din sectorul 3 (0,170 MW).

Apa Nova deține din 2020 și autorizație de înființare pentru un grup de producție de energie în cogenerare la stația de epurare a apelor uzate Glina, cu putere electrică de 2,432 MW și termică de 2,35 MW.

BCR: emisiune record de euroobligațiuni verzi, de 700 milioane euro, pe piețele internaționale, cea mai mare din istorie de tip senior pentru un emitent privat român CITEȘTE ȘI BCR: emisiune record de euroobligațiuni verzi, de 700 milioane euro, pe piețele internaționale, cea mai mare din istorie de tip senior pentru un emitent privat român

Compania este controlată de Veolia Environnement, cu 73,69% din capital, ceilalți acționari fiind Municipiul București (16,31%) și Asociația ESOP a Salariaților din Apa Nova (10%). Contractul de concesiune a serviciului de apă potabilă și canalizare dintre Primăria Capitalei și Apa Nova, încheiat inițial în anul 2000, este valabil până în 2037.

Apa Nova București a terminat anul trecut cu profit net de 77,5 milioane lei, în scădere cu 29% față de 2021, cifră de afaceri de 998,7 milioane lei (+13%) și un număr mediu de 1.953 de angajați (+2%), potrivit datelor termene.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori centrale fotovoltaice
producție energie regenerabilă
parcuri fotovoltaice
apa nova energie electrică