Oprirea reactorului 1 de la Cernavodă, amânată pentru a nu afecta producția de energie în perioada cu temperaturi scăzute

Oprirea reactorului 1 de la Cernavodă, amânată pentru a nu afecta producția de energie în perioada cu temperaturi scăzute
scris 16 ian 2021

Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat sâmbătă că amână pentru o dată ulterioară oprirea controlată a Unității 1 a centralei, pentru a asigura producția de energie electrică necesară Sistemului Energetic Național în această perioadă cu temperaturi scăzute. Reactorul 1 urma să fie oprit în noaptea de vineri spre sâmbătă (15-16 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrări de reparație ca urmare a apariției unei defecțiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al unității 1, iar manevrele de reducere a puterii să înceapă pe 16 ianuarie 2021, la ora 0:00.

Reprezentanții Nuclearelectrica spun că amânarea opririi controlate, planificată initial pentru noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2021, nu impactează în niciun fel funcționarea normală a Unității 1, securitatea nucleară, personalul sau populația.

Virgil Popescu: Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate companiile de interes strategic național! Și așa va fi! CITEȘTE ȘI Virgil Popescu: Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate companiile de interes strategic național! Și așa va fi!

”De asemenea, au fost luate măsuri compensatorii ce asigură funcționarea Unității 1 CNE Cernavodă la parametri normali, până la efectuarea lucrărilor de reparație a circuitului tehnologic clasic/secundar ce urmau a fi derulate în timpul opririi controlate din acest sfârșit de săptămână”, precizează compania.

Nuclearelectrica va comunica data la care se va opri controlat Unitatea 1 în vederea derulării lucrărilor.

”Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi oprită în mod controlat, în noaptea de vineri spre sâmbătă (15-16 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrări de reparație ca urmare a apariției unei defecțiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al Unității 1. Manevrele de reducere a puterii vor începe pe data de 16 ianuarie 2021, ora 0:00. Oprirea controlată a Unității 1 CNE Cernavodă se realizează conform procedurilor aplicabile în astfel de situații și este necesară pentru a permite personalului CNE Cernavodă realizarea lucrărilor de reparație în condiții de siguranță, dat fiind faptul că fluidul de lucru (apa demineralizată) este la temperatura și presiune ridicate”, anunța compania pe 12 ianuarie.

Defecțiunea apărută la circuitul tehnologic clasic al Unității 1 și lucrările de remediere aferente nu au  impact advers asupra securității nucleare, mediului, personalului sau populației, spun reprezentanții companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cernavoda
centrala
oprire
nuclearelectrica