OUG 114 se poate întoarce împotriva Engie și E.ON, promotori ai plafonării prețului gazelor la producători, avantajând în final mai mult micii furnizori

OUG 114 se poate întoarce împotriva Engie și E.ON, promotori ai plafonării prețului gazelor la producători, avantajând în final mai mult micii furnizori
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 mar 2019

În timp ce, în primele două luni ale acestui an, peste 50 de companii s-au retras de pe piețele centralizate de energie electrică operate de OPCOM, numărul participanților pe piețele centralizate de gaze a rămas constant, în pofida faptului că OUG 114 afectează piața de gaze cel puțin la fel de mult ca pe cea de electricitate. Motivul: micii furnizori de gaze au obținut un avantaj comparativ cu marii furnizori, E.ON și Engie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La finalul lunii februarie, 23 de societăți figurau ca participanți înregistrați la Piața Centralizata de Gaze Naturale, 37 de participanți erau înregistrați la Piața pentru Ziua Următoare de gaze naturale (PZU-GN), iar la Piața Intra-zilnică de gaze naturale (PI-GN) erau înscriși 4 participanți. Cifrele sunt similare celor de la finalul anului trecut.

O posibilă explicație: deși au fost, potrivit fostului președinte ANRE, Nicolae Havrileț, principalele promotoare ale OUG 114, Engie și E.ON, principalele companii furnizoare de gaze, măsura plafonării prețului de vânzare al producătorilor la 68 lei/MWh s-ar putea întoarce împotriva lor.

Potrivit unor surse din piață, anul trecut OMV Petrom a vândut gaze cu un preț mediu de 77 lei/MWh, iar Romgaz, cu 80 lei/MWh. Date fiind volumele ridicate achiziționate, cei doi mari jucători de pe piața de furnizare, E.ON și Engie, au obținut anul trecut de la cei doi producători discount-uri importante, chiar și de 15 lei/MWh, sub prețul solicitat micilor furnizori.

EXCLUSIV Elvețienii de la Alpiq, foști beneficiari de energie ieftină de la Hidroelectrica, au părăsit România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Elvețienii de la Alpiq, foști beneficiari de energie ieftină de la Hidroelectrica, au părăsit România

În aceste condiții, micii furnizori nu puteau concura ofertele făcute de cele două companii consumatorilor casnici și non-casnici. Ca urmare a OUG 114, însă, toți furnizorii, indiferent de volumul achiziționat, vor plăti 68 lei/MWh, ceea ce reprezintă un avantaj pentru micii furnizori. Aceștia vor putea oferi discount-uri considerabil mai mari decât Enegie și E.ON, ca urmare a faptului că au cheltuieli curente (salarii, chirii, etc) mult mai reduse decât cele două mari companii.

În ceea ce privește piața de energie electrică, 20 de firme s-au retras în luna februarie de pe piețele centralizate operate de OPCOM, după ce în luna ianuarie alte 35 de companii au renunțat sau au fost nevoite să renunțe la participarea la licitațiile organizate de OPCOM.

Au apărut în schimb alte 7 noi firme, majoritatea, 5, pe piața intraday.

Din cele 20 de firme care nu mai activează pe platformele OPCOM, 12 s-au retras de pe piețele bilaterale, iar 4 de pe piața pentru Ziua Următoare (PZU).

EXCLUSIV BSOG ar putea da statul român în judecată în cazul în care dialogul privind restabilirea drepturilor concesionarilor de gaze din Marea Neagră va eșua CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BSOG ar putea da statul român în judecată în cazul în care dialogul privind restabilirea drepturilor concesionarilor de gaze din Marea Neagră va eșua

Comparativ cu luna iulie a anului trecut, în care OPCOM a anunțat mai multe recorduri de participare, de pe PZU au “dispărut” 17 participanți, de pe intraday 7 participanți, iar de pe piețele bilaterale peste 50 de participanți.

Cea mai importantă scădere procentuală a fost înregistrată pe piața pentru serviciu universal (PCSU), dedicată achiziționării de energie în principal pentru consumatorii casnici care nu au optat pentru piața concurențială. PCSU a pierdut de la începutul anului aproximativ o pătrime din firmele înscrise, de la un număr de 30 de participanți la 31 decembrie ea ajungând la finalul lunii februarie la un număr de 23 de participanți.

Foarte probabil, cele 7 companii care s-au retras de pe PCSU, printre care Romelectro și MET Energy, nu mai vor să fie extrem de active pe piața de furnizare, concentrându-se pe cea de trading ca urmare a implicațiilor OUG 114.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
concurenta opcom
e.on
engie