Dragnea: În săptămâna care începe pe 18 martie, PSD-ALDE și Guvernul vor discuta "o eventuală ordonanță, care să completeze ordonanța 114"

Dragnea: În săptămâna care începe pe 18 martie, PSD-ALDE și Guvernul vor discuta "o eventuală ordonanță, care să completeze ordonanța 114"
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 mar 2019

Guvernul discută în această perioadă cu reprezentanți ai băncilor, administratorilor de pensii Pilon II și ai companiilor din energie și telecom variante de modificare a OUG 114 acceptabile pentru Executiv, dar și pentru companii, astfel că, în săptămâna care începe pe 18 martie, coaliția PSD-ALDE să discute cu premierul Viorica Dăncilă și cu miniștrii de resort ai domeniilor respective "o eventuală ordonanță, care să completeze ordonanța 114 în aceste domenii", a declarat astăzi liderul PSD, Liviu Dragnea. OUG 114 a introdus la finele anului trecut o serie de taxe noi cu impact puternic în econoomie, cum este taxa pe activele bancare, taxele pe companiile din energie și telecom, dar sș noi condiții de capital și comisioane pentru administratorii de pensii Pilon II.

Urmărește-ne și pe Google News

"Am avut în ultima perioadă întâlniri pe domeniul bancar și lucrurile au avansat către o soluție acceptată de ambele părți, în condițiile în care nu renunțăm la obiectivele noastre care au generat ordonanța 114. Ne interesează ca sistemul bancar să investească mai mult în economia românească, să sprijine economia. Împreună am gândit un mecanism de stimulare a acestui lucru, plecând și de la ideea, să nu uităm de cifre, că este, totuși, o diferența foarte mare între (dobânzile la, n.r.) credite și depozitele populației. Diferența este foarte mare și, împreună, am stabilit că se pot face pași importanți dacă (sunt îndeplinite, n.r.) obectivele pe care le-am avut în vedere, anume condițiile de creditare să fie mai bune pentru firme și persoane fizice, nivelul de intermediere financiară să crească, băncile să investească mai mult în creșterea economică. În ceea ce privește Pilonul II de pensii, intenția noastră a fost și rămâne ca fondurilor de pensii publice administrate privat să li se permită să investească și în alte proiecte. Automat, dacă se va investi și în alte proiecte, vor fi obbligati să-și mărească capitalul social pentru a acoperi creșterea riscului. Se pare că ne îndreptăm către o soluție care să fie acceptată și de o parte și de alta. Săptămâna care urmează cred că vom avea ultimele discuții și pe ce înseamnă energie și operatori de telefonie mobilă, astfel încât, în săptămâna care începe pe 18 martie să avem o întâlnire în coaliție cu doamna premier și cu miniștrii de resort, urmând ca probabil să fie adoptată o eventuală ordonanță, care să completeze ordonanța 114 în aceste domenii", a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, la o conferință organizată de PSD.

La începutul acestei săptămâni, premierul Viorica Dancilă a transmis ca prevederile din OUG 114 referitoare la taxa pe activele bancare vor fi modificate de Guvern prin ordonanță de urgență, nemaiașteptând finalizarea dezbaterilor în Parlament unde unde actul normativ este trimis pentru aprobare. În cazul taxei pe active, în lipsa unei modificări prin OUG, aplicarea ar urma să se facă chiar de luna viitoare, când băncile ar trebui să plătească partea datorată pe primul trimestru din 2019.

“Ministerul Finanțelor a discutat și cu BNR, și cu ARB (n.r. Asociația Română a Băncilor) soluții posibile de adaptare a OUG 114, urmând să fie incluse într-un proiect de act normativ care să aibă la bază principii benefice pentru toate părțile implicate”, a afirmat primul-ministru în fața deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
taxe
taxa pe lacomie
banci
telecom
energie
fonduri de pensii
pilon ii