Parlamentul poate da mână liberă primăriilor să interzică debranșările de la RADET-uri, TVA pe căldură și apă caldă pregătită să fie redusă la 5%

Parlamentul poate da mână liberă primăriilor să interzică debranșările de la RADET-uri, TVA pe căldură și apă caldă pregătită să fie redusă la 5%
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 iun 2018

Comisia de Industrii a Camerei Deputaților ar putea adopta săptămâna aceasta raportul final asupra unui proiect de modificare a Legii serviciului public de alimentare cu energie termică, printre cele mai importante prevederi ale acestuia fiind cea potrivit căreia primăriile vor putea interzice debranșările de la sistemele centralizate municipale de termoficare în cartierele declarate ca fiind zone unitare de încălzire, dar și includerea căldurii și apei calde livrate populației pe lista livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii pentru care este aplicată cea mai redusă cotă de TVA prevăzută de Codul Fiscal, de 5%.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

După aprobarea raportului, proiectul de lege, aflat de mult timp pe circuitul parlamentar, va putea merge în plenul Camerei Deputaților, pentru vot final de adoptare. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Pe legislația actuală, este la latitudinea autorităților locale dacă stabilesc sau nu zone unitare de încălzire, în care să fie interzise debranșările de la încălzirea centrală. În plus, dacă proiectul va fi adoptat și va intra în vigoare, pentru același nivel al tarifelor și al consumului, facturile de căldură și apă caldă livrate în sisteme centralizate se vor reduce cu 11,7% față de situația din momentul de față, în care TVA-ul pentru energia termică livrată populației este la cota standard, de 19%.

Mai este interesant: Recent, Primăria Capitalei a recepționat un studiu comandat anterior care recomandă ca, în cele mai multe zone compacte de blocuri "comuniste" din București, debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire și instalarea de centrale termice individuale să fie interzisă, prin declararea lor ca fiind zone unitare de încălzire.

Astfel, proiectul prevede că "deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu și debranșarea totală a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică".

Erdogan, proclamat învingător în alegerile prezidențiale de Consiliului Electoral Superior. Cinci partide în Parlament CITEȘTE ȘI Erdogan, proclamat învingător în alegerile prezidențiale de Consiliului Electoral Superior. Cinci partide în Parlament

Legea în prezent în vigoare definește "zona unitară de încălzire" ca "areal geografic aparținând unei unități administrativ-teritoriale, în interiorul căruia poate fi promovată o singură soluție tehnică de încălzire". Zonele unitare de încălzire se decretează ca atare de către primării. Acestea pot decide că, într-o anumită zonă, toată lumea trebuie să se încălzească fie prin sistem centralizat, fie prin centrale individuale pe gaze, fie prin altă metodă, care să fie însă unica în acea zonă. Inutil de precizat că, acolo unde au stabilit zone unitare, autoritățile locale au mers pe varianta încălzirii centralizate.

De exemplu, la Galați, primăria a stabilit prin hotărâre încă din 2008 o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat, în care sunt incluse foarte multe din blocurile de locuințe din municipiu. Locatarii acestora nu au dreptul să se debranșeze de la sistemul centralizat de încălzire, nici individual și nici colectiv, adică grupați în asociații de proprietari.

Uniunea Europeană avertizează că războiul comercial mondial este pe cale să se înrăutățească CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană avertizează că războiul comercial mondial este pe cale să se înrăutățească

Cu alte cuvinte, pe legislația actuală, este la latitudinea autorităților locale dacă stabilesc sau nu zone unitare de încălzire. De altfel, legea stipulează expres că autoritățile locale sunt cele care "au ca atribuție stabilirea zonelor unitare de încălzire, pe baza studiilor de fezabilitate privind dezvoltarea regională, aprobate prin hotărâre a Consiliului Local, a Consiliului Județean sau a Consiliului General al Municipiului București ori a Asociației de Dezvoltare Comunitară, după caz".

Mai mult, legea în prezent în vigoare nu stipulează nicăieri în mod expres interdicția de debranșare în zonele unitare de încălzire, în pofida definiției acestora, ceea ce a făcut ca, în multe localități unde au fost stabilite astfel de zone de către municipalități și au fost interzise debranșările, locatarii și asociațiile de proprietari să dea în judecată primăriile și să câștige, inclusiv în baza legislației europene care garantează libertatea de alegere a furnizorilor de servicii.

Lucru care nu ar mai fi posibil în condițiile modificării legii, care ar impune la nivel național și în mod direct interzicerea debranșărilor în zonele unitare de încălzire. Debranșările de la RADET-uri nu ar mai mai fi posibile nici individual (pe apartamente), nici colectiv (pe blocuri), acolo unde primăriile vor decreta zone unitare de încălzire centralizată.

FOTO Facebook testează o facilitate de contorizare a timpului petrecut în cadrul rețelei CITEȘTE ȘI FOTO Facebook testează o facilitate de contorizare a timpului petrecut în cadrul rețelei

Introducerea în legislația primară a interdicției de debranșare și deconectare de la sistemele centralizate de încălzire vine după ce, în 2016, instituția Avocatului Poporului a atras atenția că, prin elemente de legislație secundară, se impun restricții suplimentare la debranșări și deconectări, care adaugă la legea primară și limitează nelegitim libertatea individuală de alegere a sistemului de încălzire. Instituția se referea la anumite prevederi din Regulamentul-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică, valabil din 2007.

Avocatul Poporului nu se opunea ca atare acestor restricții suplimentare, ci recomanda includerea lor în Legea serviciului public de alimentare cu energie termică. Instituția se referea expres inclusiv la interdicția de debranșare din zonele unitare de încălzire centralizată decretate de primării, acuzând că aceasta nu este prevăzută de legea energiei termice.

Proiectul de lege s-a bucurat de susținerea fostului Guvern Grindeanu, care, în urmă cu un an, a trimis punct de vedere pozitiv asupra acestuia.

Criza forței de muncă în industria mobilei l-a făcut pe un bucureștean să se reorienteze și să-și crească business-ul de 20 de ori CITEȘTE ȘI Criza forței de muncă în industria mobilei l-a făcut pe un bucureștean să se reorienteze și să-și crească business-ul de 20 de ori

Draftul de act normativ completează lista livrărilor pentru care este aplicată cotă redusă de TVA de 5% din Codul Fiscal cu "energia termică livrată populației". Fostul Guvern a susținut inclusiv această prevedere, însă a atras atenția că măsura are nevoie de acceptul autorităților de la Bruxelles și a notificat Comisia Europeană în acest sens.

Dacă proiectul va fi adoptat și va intra în vigoare, pentru același nivel al tarifelor și al consumului, facturile de căldură și apă caldă livrate în sisteme centralizate se vor reduce cu 11,7% față de situația din momentul de față, în care TVA-ul pentru energia termică livrată populației este la cota standard, de 19%.

Alte state din UE în care se practică cote reduse de TVA la căldură și apă caldă, față de cele standard, sunt Ungaria (cotă generală TVA de 27%, 5% la energia termică), Franța (cotă generală TVA de 20%, 5,5% la energia termică), Grecia (23% și 13%) Irlanda (23% și 13,5%), Letonia (21% și 12%), Lituania (21% și 9%) sau Luxemburg (15% și 12%).

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
energie termica
sacet
radet
debrasari radet
centrale termice individuale
interzicere debransari
primaria capitalei
tva