Liberalizarea prețului gazelor rămâne în vigoare în forma adoptată de Guvern cel puțin până în toamnă. Raportul Iancu - retrimis la comisie

Liberalizarea prețului gazelor rămâne în vigoare în forma adoptată de Guvern cel puțin până în toamnă. Raportul Iancu - retrimis la comisie
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 27 iun 2017

Producătorii de gaze nu vor fi obligați să-și vândă întreaga producție pe piețele centralizate administrate în regim de monopol de OPCOM, iar Bursa Română de Mărfuri va putea în continuare găzdui tranzacții cu gaze naturale, cel puțin până în toamnă. Plenul camerei Deputaților a decis astăzi să retrimită la comisii proiectul de lege pentru adoptarea OUG 64 privind liberalizarea gazelor la producători.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cum urmează vacanța parlamentară, în perioada iulie-august, proiectul va putea fi rediscutat în comisie de-abia la începerea următoarei sesiuni, în toamnă.

Profit.ro a anunțat săptămâna trecută, în premieră, că, în contextul în care atenția tuturor era îndreptată spre criza politică, actul care obligă producătorii de gaze să vândă întreaga producție pe OPCOM, cu statut de monopol, a trecut în liniște de comisie în Parlament.

Schimbările pregătite în domeniu au fost anunțate în premieră de Profit.ro, cu mult înainte pe Insider, și au generat critici din partea tuturor instituțiilor. Împotriva instituirii unui monopol al OPCOM pe această piață s-au pronunțat toți actori implicați, de la Comisia Europeană sau Ministerul Economiei la ROPEPCA sau Consiliul Concurenței.

Astăzi, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților s-a aflat proiectul de lege, împreună cu controversatul raport adoptat de Comisia de Industrii în urmă cu o săptămână, care modifica substanțial OUG, însă nu a mai fost discutat, șefii grupurilor parlamentare anunțând că au decis, în unanimitate, retrimiterea la comisii.

Cu atenția spre criza politică, actul care obligă producătorii de gaze să vândă întreaga producție pe OPCOM, cu statut de monopol, a trecut în liniște de comisie în Parlament CITEȘTE ȘI Cu atenția spre criza politică, actul care obligă producătorii de gaze să vândă întreaga producție pe OPCOM, cu statut de monopol, a trecut în liniște de comisie în Parlament

Interesant este că, săptămâna trecută, în timp ce în Comisie era votată acordarea de monopol OPCOM (aflat în subordinea Transelectrica), ANRE punea în dezbatere publică un proiect de regulament și două proiecte de proceduri privind tranzacționarea pe piețele centralizate de gaze naturale administrate de Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Industria de petrol si gaze cere un dialog serios în Parlament pe tema liberalizării gazelor și suprataxării: e ca și cum vrem confortul unui Bentley, dar cu prețul unei Dacii second-hand! CITEȘTE ȘI Industria de petrol si gaze cere un dialog serios în Parlament pe tema liberalizării gazelor și suprataxării: e ca și cum vrem confortul unui Bentley, dar cu prețul unei Dacii second-hand!

Raportul mai fusese adoptat o dată, în aceeași formă, pe 17 mai, însă, în urma presiunilor presei, companiilor, Guvernului, dar și ale Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene, care i-a și trimis o scrisoare în acest sens lui Iulian Iancu, comisia a decis să nu mai redacteze raportul și să-l voteze din nou după ce va avea o întâlnire cu oficiali ai CE pe tema elaborării viitoarelor Coduri de Rețea. Interesant este că, pe 17 mai, fuseseră înregistrate 2 voturi împotrivă, cu unul mai mult ca în ședința de marți, și două abțineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
pret
gaze
opcom
brm
iulian iancu