Percheziții DIICOT la Rompetrol Rafinare S.A, într-un dosar vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în de fals în înscrisuri și înșelăciune

Percheziții DIICOT la Rompetrol Rafinare S.A, într-un dosar vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în de fals în înscrisuri și înșelăciune
scris miercuri, 20:46

Procurorii DIICOT Ploiești au făcut trei descinderi în Ploiești și Constanța, la sediul companiei Rompetrol Rafinare S.A într-un dosar în care sunt cercetate infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură și înșelăciune. Anchetatorii suspectează că reprezentanții rafinăriei Vega din Ploiești au depus declarații false la Agenția pentru Protecția Mediului Prahova privind ecologizarea unui batal întocmind documentația aferentă costurilor pentru astfel de operațiuni în valoare de peste zece milioane de lei.

„Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2018, mai multe persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat, cu scopul de a înșela atât Statul Român, reprezentat de o instituție, în calitate de beneficiar a 44.69% din acțiunile unei societăți comerciale, cât și pe ceilalți acționari ai firmei. Prin declarații false, membrii grupului infracțional organizat ar fi creat aparența că un batal al unei rafinării din municipiul Ploiești ar fi fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât și sol contaminat, în condițiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operațiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009”, informează Poliția Română, ai cărei reprezentanți au participat la anchetă, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Uniqa Asigurări iese de pe piața RCA, ASF a semnat decizia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Uniqa Asigurări iese de pe piața RCA, ASF a semnat decizia

Conform sursei citate, gruparea infracțională organizată ar fi funcționat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite.

„Pe primul palier, ar fi activat reprezentanții legali ai societății comerciale, care ar fi semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum și anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului, prin care se atesta, în fals, necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal. Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul și actul adițional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăți în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei, pentru eliminare gudron acid, care, în realitate, nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparența existenței respectivului deșeu, care ar fi trebuit eliminat. Pe al doilea palier, ar fi activat reprezentanții legali ai prestatorului, care ar fi semnat, din partea acestuia, contractul încheiat cu societatea comercială și anexa la acesta, precum și procesul-verbal de predare-primire amplasament, în cuprinsul căruia se atesta, în fals, necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare și valorificare gudroane acide, inclusiv din batal, în condițiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal. Aceștia ar fi întocmit, în fals, 4 facturi fiscale emise de prestator către societatea comercială și anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar, prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batal, prin efectuarea a 920 de curse”, menționeză comunicatul Poliției.

Surse din cadrul DIICOT au declarat pentru News.ro că societatea comercială vizată este Rompetrol  Rafinare S.A, ai cărei reprezentanți ar fi depus la Agenția pentru Protecția  Mediului  Prahova documente falsificate.

Conform aceleiași surse, în această speță Statul român este reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar a 44.69% din acțiunile Rompetrol Rafinare.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol rafinare
diicot