Perspectivă sumbră: România, în pragul unei noi proceduri de infringement

Perspectivă sumbră: România, în pragul unei noi proceduri de infringement
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 3 ian 2018

Comisia Europeană va iniția o nouă procedură de infringement împotriva României la începutul acestui an, după ce autoritățile de la București au ratat implementarea la timp a unei directive importante în domeniul nuclear și a actelor normative subsecvente în domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.

România avea obligația de a transpune și implementa până la 6 februarie 2018 o directivă privind protecția împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiațiile, prin modificarea și completarea Legii nr. 111/ 1996 privind desfășurarea în siguranță, reglementarea, autorizarea și controlul activităților nucleare.

La începutul lunii decembrie, Senatul a adoptat proiectul de lege respectiv, care este și prioritate legislativă a Guvernului, pentru a-l transmite apoi spre dezbatere și adoptare Camerei Deputaților.

Transgaz a depus în ultimul moment oferta de cumpărare a Vestmoldtransgaz din Republica Moldova CITEȘTE ȘI Transgaz a depus în ultimul moment oferta de cumpărare a Vestmoldtransgaz din Republica Moldova

Parlamentul a avut însă ca prioritate, la finele anului trecut, modificarea legilor justiției, iar comisia pentru industrii din Camera Deputaților nu a depus raportul pentru votul în plen al legii, deși avea ca termen limită data de 14 decembrie.

Cum parlamentarii sunt în vacanță până la 1 februarie, România va rata cu siguranță implementarea la termen a directivei, deoarece și în ipoteza că deputații vor adopta, în mod miraculos, proiectul în doar câteva zile, acesta mai trebuie promulgat și de președintele României.

Mai mult, potrivit unor documente ministeriale oficiale, după aprobarea Legii de către Parlamentul României și promulgarea de către președinte, trebuie adoptate și acte normative subsecvente, și anume două hotărâri de guvern, plus alte norme, ghiduri și proceduri.

RETROSPECTIVĂ Carburanții s-au scumpit cu aproximativ 70 de bani/l în urma majorării accizelor și a evoluției prețurilor internaționale ale petrolului CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ Carburanții s-au scumpit cu aproximativ 70 de bani/l în urma majorării accizelor și a evoluției prețurilor internaționale ale petrolului

”Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 111/ 1996 privind desfășurarea în siguranță, reglementarea, autorizarea și controlul activităților nucleare transpune parțial directiva, pentru transpunerea integrală fiind necesară intrarea în vigoare a tuturor acestor actelor normative”, arată sursa citată.

Prin urmare, dacă nu în ianuarie, cel mai târziu în februarie, Comisia Europeană va pune în întârziere (primul pas al procedurii de infringement) România pentru neimplementarea directivei, cu consecințe ulterioare mai grave, respectiv inclusiv sancțiuni de natură financiară. 

viewscnt
Afla mai multe despre
infringement
nuclear
directiva
comisia europeana
parlament
guvern
romania