Deja vu pentru acționarii Transgaz. Propunerile de dividend care au condus la un blocaj la AGA de bilanț sunt și pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor

Deja vu pentru acționarii Transgaz. Propunerile de dividend care au condus la un blocaj la AGA de bilanț sunt și pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 mai 2018

Ministerul Economiei, acționarul majoritar la Transgaz, reia propunerea pentru un dividend de 45,38 lei/acțiune care a căzut la concurență cu cea pentru un dividend de 25,22 lei/acțiune a Consiliului de Administrație în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, de la sfârșitul lunii trecute. Ambele variante sunt pe masă la AGA din 7 iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Am un deja vu din nou.” Formularea hazliu-pleonastică a fostului mare jucător american de baseball Yogi Berra ar putea să o rostească și acționarii de la Transgaz, care nici până astăzi nu știu ce dividende vor încasa în contul participațiilor lor la transportatorul de gaze naturale. După ce 2 propuneri s-au ciocnit contradictoriu în AGA de bilanț, pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor convocată pentru 7 iunie se prefigurează aflarea pe masă a acelorași variante ca au generat blocajul de rândul trecut.

Ministerul Economiei, acționar majoritar cu 58,51% din titluri, vizează repartizarea a 90% din câștigul net aferent anului trecut, respectiv un dividend brut de 45,38 lei/acțiune și a formulat propunerea de completare a ordinii de zi în acest sens. În cazul în care propunerea ar fi votată, nu mai puțin de 534,28 milioane lei (115,30 milioane euro) ar urma să plece către acționari.

Fără vigilența acționarilor minoritari, Zentiva România își reduce cu o treime profitul net la T1 CITEȘTE ȘI Fără vigilența acționarilor minoritari, Zentiva România își reduce cu o treime profitul net la T1

Din nou, însă, Consiliul de Administrație are, însă, formulate propunerea initial de 25,22 lei/acțiune, echivalentul pentru o distribuție de 296,93 milioane lei (64,08 milioane lei). Data plății ar urma să fie 16 iulie, conform propunerilor din convocator.

Neînțelegerile din interiorul companiei și căderea ambelor propuneri de dividend au antrenat o tendință descendentă destul de accelerată. Din momentul votului neconcludent din AGA și până în prezent, cotația a suferit un recul de aproape 10%, așa cum se vede pe graficul atașat.

Deja vu pentru acționarii Transgaz. Propunerile de dividend care au condus la un blocaj la AGA de bilanț sunt și pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor

Este rezultatul unei nervozități în piață, iar profesioniștii pieței de capital nu mai știu ce să creadă despre ce se întâmplă la societățile cu capital majoritar de stat. Un broker declara pentru Profit.ro la finele săptămânii trecute că vina principal o poartă Ministerul Economiei. Ca acționar majoritar, poate să-și trimită reprezentantul cu buletinul de vot și să-și impună voința pentru distribuirea dividendului propus și astăzi.

La prețul de închidere de ieri, de 370,00 lei/acțiune, randamentul net al dividendului de 45,38 lei/acțiune se situează la 11,65%, iar în cazul dividendului brut de 25,22 lei/acțiune propus de CA, randamentul net ar fi de 6,48%.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
bvb
bursa
ministerul economiei
dividend