Prețul petrolului s-a apreciat în dimineața zilei de vineri, însă va încheia și ultima săptămână în scădere, aceasta fiind cea de-a treia săptămână consecutivă în care țițeiul se depreciază.
La ora 11:30 (ora României), petrolul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) se apreciase cu 0,71% sau 34 de cenți față de nivelul de închidere al ședinței precedente, ca urmare a veștii că Arabia Saudită și-a diminuat considerabil exporturile către SUA. Un baril de WTI cu livrare în luna mai era cotat la 48,04 dolari.
Și țițeiul Brent (de referință pe piața europeană și globală) se apreciase, la aceeași oră cu 0,6% sau 30 de cenți, tranzacționându-se la un nivel de 50,86 dolari pe baril.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Pierderea săptămânală a WTI și Brent-ului a fost de aproximativ 1,5%, ca urmare a majorării stocurilor de petrol din SUA la niveluri istorice.
Această știre a fost contracarată de cea privind evoluția exporturilor saudite în SUA, care, potrivit analiștilor, au scăzut cu aproximativ 300.000 de barili pe zi în perioada februarie-martie. Exportatorii, precum Arabia Saudită, se află în competiție cu producătorii interi americani, care, de la mijlocul anului trecut și-a majorat producția cu 8%.
Raportul dintre cererea și ofertă pe piața petrolului s-ar putea echilibra spre finalul anului, însă numai dacă OPEC își va prelungi perioada pe care își va plafona propria producție, susțin analiștii. Însă o astfel de decizie nu va fi luată decât în luna mai. Cu toate acestea, în acest weekend, oficialii OPEC se vor întâlni în Kuweit cu cei ai statelor non-membre care și-au anunțat o reducere a producției, printre care și Rusia.
“Scopul OPEC de a reduce stocurile de petrol la nivel global nu va fi atins până la expirarea actualului acord, pe 30 iunie”, și-a informat, într-o notă, clienții banca de investiții Jefferies, citată de Reuters..
În pofida reducerii producției OPEC de la începutul acestui an, în 2017, petrolul s-a depreciat cu 13% față de nivelul maxim atins în prima parte a lunii ianuarie.