Petrolul scade accelerat, tras în jos de dolarul puternic și de așteptările privind reducerea cererii

Petrolul scade accelerat, tras în jos de dolarul puternic și de așteptările privind reducerea cererii
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 iul 2022

Cotațiile petrolului scad accelerat marți, trase în jos de aprecierea dolarului și de așteptările privind reducerea cererii globale, inclusiv în contextul noilor restricții impuse de China pentru încetinirea răspândirii infecțiilor Covid-19.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 19:00 (ora României), petrolul Brent era cotat la 99,80 dolari/baril pe bursa de la Londra, în scădere cu 6,82% față de referința de luni.

Petrolul West Texas Intermediate (WTI) se deprecia cu 7,38% în tranzacțiile de la New York, la 96,41 dolari/baril.

Temerile legate de o eventuală recesiune au influențat tranzacțiile cu acțiuni și mărfuri marți. Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în Shanghai a fost, de asemenea, văzută ca punând presiune asupra țițeiului, stârnind temeri privind o nouă închidere a economiei din regiunea chineză, potrivit MarketWatch.

INFOGRAFICE Ziua recordurilor: Cursa contra-cronometru de umplere a depozitelor de gaze pentru iarna viitoare începe să-și facă simțită prezența și în România CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Ziua recordurilor: Cursa contra-cronometru de umplere a depozitelor de gaze pentru iarna viitoare începe să-și facă simțită prezența și în România

"Recent, președintele chinez Xi Jinping a respins cu fermitate orice abatere de la strategia strictă a țării de zero-Covid. Acest lucru înseamnă riscuri de scădere a cererii de petrol în China", a comentat, într-o notă, Carsten Fritsch, analist de mărfuri la Commerzbank.

"În Occident, combinația dintre prețurile ridicate ale energiei și creșterea ratelor dobânzilor alimentează îngrijorările legate de o recesiune, care ar avea un impact serios asupra cererii de petrol", a adăugat Fritsch.

De asemenea, aprecierea puternică a dolarului față de un coș de valute majore, în condițiile în care cursul euro/dolar s-a apropiat la o distanță infimă de paritate, pune presiune pe prețurile mărfurilor, făcându-le mai scumpe pentru utilizatorii altor valute.

Euro a coborât, astăzi, la un minim de 1,0005 unități față de dolar în tranzacțiile londoneze, în timp ce la New York a atins un minim intraday de 1,0001 dolari, înainte să treacă pe creștere, evoluție atribuită de analiști factorilor tehnici legați de activitatea opțiunilor și de acoperirea pozițiilor scurte.

AFP a relatat, anterior, că moneda unică europeană s-a tranzacționat, pentru scurt timp, la paritate cu dolarul în prima parte a zilei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
china
cerere titei
dolar
paritate euro dolar