Rusia întrerupe fluxul de gaze prin Nord Stream-1 spre Germania pentru lucrări de mentenanță

Rusia întrerupe fluxul de gaze prin Nord Stream-1 spre Germania pentru lucrări de mentenanță
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2022

Livrările de gaze rusești spre Germania au fost întrerupte timp de zece zile pentru lucrări de mentenanță dinainte programate la conducta Nord Stream 1, care trece prin Marea Baltică, cea mai importantă conexiune pentru fluxul de gaze naturale spre Germania, relatează DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gigantul rus Gazprom a demarat în cursul dimineții lucrările de mentenanță la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream-1, prin care pompează o mare cantitate din gazele sale livrate în Germania, precum și în alte mai multe țări din Occident, notează AFP.

FOTO Imagini cu următorul smartwatch Samsung au apărut cu o lună înainte de lansare CITEȘTE ȘI FOTO Imagini cu următorul smartwatch Samsung au apărut cu o lună înainte de lansare

Furnizarea de gaze era programată să fie întreruptă de luni, ora locală 06:00 (04:00 GMT), pentru a fi reluată în cursul dimineții de 21 iulie, scrie Agerpres.

Totuși, oficialitățile germane sunt foarte îngrijorate că aprovizionarea cu gaze rusești ar putea să nu fie restabilită, având în vedere că războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, notează DPA.

Germania și alte țări occidentale au impus mai multe runde de sancțiuni împotriva Moscovei în efortul de a opri luptele, chiar dacă multe țări depind în grad ridicat de resursele energetice rusești, în timp ce Moscova a ripostat la sancțiuni prin întreruperea aprovizionării cu gaze a mai multor state care au instituit sancțiuni împotriva sa.

Compania publică rusă Gazprom și-a redus deja semnificativ volumele livrate prin conducta Nord Stream 1, care se întinde pe 1.200 de kilometri și leagă Rusia de nordul Germaniei, invocând întârzieri în lucrările de reparații. Moscova a atribuit întârzierile sancțiunilor impuse de Occident, argument respins de cancelarul german Olaf Scholz, notează DPA.

Dar gazoductul Nord Stream 1 era utilizat doar la 40% din capacitatea sa, ceea ce a dus la noi creșteri ale prețului pe piața gazelor, potrivit Agenției Federale de Rețea din Germania.

Operatorul a prevăzut un termen de zece zile de suspendare a fluxului de gaze prin Nord Stream 1, anunțând planuri de verificare și reparare sau recalibrare a sursei de alimentare, a sistemelor de protecție împotriva incendiilor și a scurgerilor de gaze, precum și a anumitor valve dacă este necesar, împreună cu actualizări de software.

Această suspendare a livrărilor pentru zece zile, anunțată de multă vreme, ar trebui să fie teoretic doar o formalitate tehnică, comentează AFP.

Lucrări de mentenanță similare au durat între 10 și 14 zile în trecut și nu au fost întotdeauna finalizate la termenul stabilit, amintește și DPA.

Dar în contextul războiului în Ucraina și a încleștării dintre Moscova și Occident pe tema energiei, nimeni nu poate spune ce va urma, conform agențiilor de presă citate.

'Putin ne va închide robinetul la gaz... dar îl va redeschide oare într-o zi?', își exprima îngrijorarea duminică publicația Bild, cel mai citit cotidian din Germania, preluat de AFP.

'Ne confruntăm cu o situație inedită, totul este posibil', a recunoscut în weekened vicecancelarul german Robert Habeck la postul public de radio. 'Este posibil ca gazul să curgă din nou, chiar într-o cantitate mai mare decât înainte. Este posibil însă să nu mai vină deloc și trebuie să ne pregătim ca întotdeauna pentru ce e mai rău', a adăugat el.

Moscova, invocând o problemă tehnică, a redus deja livrările de gaze prin Nord Stream cu 60% în ultimele săptămâni, o decizie denunțată drept 'politică' de către Berlin. În alte zone ale Europei, Gazprom a procedat într-un mod similar, reducând livrările către unele țări și suspendându-le complet către altele, cum ar fi Polonia și Bulgaria, amintește AFP.

Berlinul a depus mari eforturi pentru a convinge Canada sâmbătă să returneze o turbină destinată Nord Stream 1, care se afla la ea pentru mentenanță, în pofida protestelor din partea Ucrainei.

De la începutul războiului în Ucraina, Germania a blocat un alt gazoduct rusesc care urma să intre în funcțiune - Nord Stream 2 - și depune eforturi pentru a-și reduce dependența de gazele rusești, în continuare semnificativă: 35% din importurile sale de gaze provin din Rusia, față de 55% înainte de război. În plus, încălzirea gospodăriilor individuale este asigurată în proporție de peste 50% de gazele rusești.

Temerile cresc în Germania că orice încetare bruscă a livrărilor de gaze ar avea efecte dramatice atât asupra industriei, cât și asupra gospodăriilor private, subliniază DPA.

Dar oprirea Nord Stream pentru o perioadă mai îndelungată ar afecta nu doar prima economie a Europei, comentează AFP.

Germania și odată cu ea și Europa intră luni într-o perioadă de mare incertitudine cu privire la continuarea importurilor lor de gaze rusești, puternic diminuate în ultimele săptămâni și care ar putea înceta cu totul în curând, apreciază agenția franceză de presă.

Potrivit site-ului societății Nord Stream, gazele care sosesc în Germania, în orașul Lubmin, continuă apoi să fie transportate în Belgia, Danemarca, Franța, Marea Britanie, Olanda și 'alte țări'. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
nord stream-1
gaze